Warre Borgmans: "Dikke, dikke merci Dora"

1 november 2016
Warre Brogmans
Warre Borgmans kende Dora van der Groen als leermeester, maar ook als vriendin. Op 8 november 2015 ging ze van ons heen, vandaag haalt hij herinneringen op aan de vuurvogel Dora van der Groen.

Een koud poepeke

"Weet u wat een koud poepeke in een warm broekske is? Het was één van de lekkernijen op de kaart van brasserie 'De Stekelbees' in Eindhout. dat warm poepeke was een bolletje ijs in een warme pannenkoek en werd opgediend door één van de meest iconische actrices die Vlaanderen ooit gekend heeft: Dora van der Groen."

Dé vorstin van Brugge

"Het was voor mij geweldig, om dan weer een hele tijd later dé vorstin uit De Vorstin van Brugge de parking van het conservatorium in haar witte Capri te zien opscheuren en haar wild te zien uitstappen. Halsnoer en blinkende ringen in de wind, ferme en forse gedecideerde stap. Daar was dan onze toneelmoeder."

Duivels ontbinden

"Ze was door velen bewonderd, maar ook door een aantal verguisd natuurlijk. Zo gaat dat als je je hoofd boven het malieveld uitsteekt. Samen met ons raasde ze door de toneelklas, schoenen en ander overbodig vestimentair tuig werd onder de piano gezwierd, en de vuurvogel Dora van der Groen ontbond al haar duivels. En met een niet aflatende energie en bezieling ging ze ons boetseren, bewerken en begeesteren."

"Dikke, dikke merci Dora."

Radio 1 Select