Was het verbod op niet-essentiële reizen nuttig? "Erin geslaagd om 80% van de import uit rode zones buiten te houden"

24 februari 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Was het ingevoerde verbod op niet-essentiële reizen nuttig, én heeft het veel coronabesmettingen kunnen voorkomen? "We zijn erin geslaagd om 80% van de import uit rode zones buiten te houden" reageert biostatisticus Geert Molenberghs in 'De Ochtend'. Hij lijkt het ook nog relevant te vinden om het reisverbod te handhaven.

"Het verbod heeft gewerkt", zegt Geert Molenberghs aan de hand van de cijfers waar hij over beschikt. "We zijn erin geslaagd om 80% van de import uit rode zones buiten te houden."

Hij lijkt het nog relevant te vinden het reisverbod te handhaven. De Britse variant noemt hij een "gepasseerd station", met andere woorden: die verovert het continent. Maar nu is het een kwestie van andere varianten buiten te houden, zoals de Braziliaanse.

De Britse variant is hier een gepasseerd station.

Molenberghs ziet geen problemen met essentiële reizen op voorwaarde dat ze wel degelijk noodzakelijk zijn. "Wie een herstelling aan pakweg een elektrische centrale moet uitvoeren en die kennis is enkel in het buitenland voor handen, dat laten we best gebeuren. Is het verstandig naar het buitenland te vliegen, urenlang te vergaderen en dan terug te vliegen? Dat lijkt beter online of afstand te kunnen." Molenberghs pleit wederom voor gezond verstand bij die afweging.

Beluister het gesprek met Geert Molenberghs in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: