'Tielde, toveresse': Was Tielde een heks?

24 januari 2022
In de winter van 2021 ontdekten Eva Degeyter en Sien Joos, leerlingen radio aan Kade podiumkunsten in Deinze, een mysterieuze verzameling verhalen. Die verzameling is het levenswerk van Theo Penneman. Theo reed in de jaren ’70 rond door Vlaanderen met een casserecorder, om sagen te verzamelen bij ouderen. Verhalen die samen met hun vertellers dreigden te verdwijnen.

In het Oost-Vlaamse dorp Hansbeke gaat één naam opvallend vaak over de lippen: Mathilde ‘Tielde’ Roets. Men wist "van horen zeggen" dat ze een heks was. Tielde is geobsedeerd door zwangere vrouwen en baby’s, maar telkens als ze bij kinderen in de buurt komt, worden ze ziek. Sien Joos en Eva Degeyter raakten in de ban van de verhalen en gingen op onderzoek: Wie was Tielde? Bevatten de beschuldigingen van hekserij enige waarheid?

Sien en Eva struinden door archieven, probeerden Pennemans’ cassettes te pakken te krijgen, spraken met experts en zochten de nazaten van Tielde via stambomen. 'Tielde, toveresse' is een universeel verhaal over anders zijn en kleurrijke, sterke vrouwen.

Je hoort deze aflevering in 'Zandman' op maandag 24 januari, tussen 22 en 23 uur. 

Lees ook: