Wat raakt Anne Teresa De Keersmaeker?

13 januari 2019
In de jaren tachtig bestormde Anne Teresa De Keersmaeker de hemel met een radicaal nieuwe danstaal. De hele wereld keek bewonderend toe. De choreografe en danseres staat vandaag nog altijd aan de top.

Dat merk je aan de alweer jubelende recensies voor haar nieuwe voorstelling De zes Brandenburgse Concerten. Daarin zet ze met haar dansgezelschap Rosas de gedurfde en uiterste complexe partituur van Bach om in een feest van beweging. Dat merk je ook aan de vraag uit New York om een nieuwe versie van de bijna heilig verklaarde musical West Side Story te maken, samen met Ivo Van Hove. En dan was er ook nog het indrukwekkende eerbetoon op het belangrijke Festival d’Automne in Parijs, waar een paar van haar iconische voorstellingen (Rosas danst Rosas, Fase) opnieuw opgevoerd werden.

De lof is vers, de agenda zit overvol. Er is ook een prachtig fotoboek met beelden van het verleden. In de documentaire Mitten kan je zien hoe ze een choreografie maakt op cellosuites van Bach. 

Ze voelt zich verbonden met een hele generatie Brusselse artiesten die de jaren tachtig succesvol werden. Jan Decorte, Sigrid Vinks, Arno... 

Ze wordt sterk geïnspireerd door Oosterse filosofie, meer bepaald het taoïsme. Een interessant boek vond ze ook The age of extremes van de Britse historicus Eric Hobsbawm. Ze heeft een grote liefde voor geschiedenis. Het essay 'Het blijft' van filosofe Patricia De Martelaere vindt ze prachtig. De Martelaere werd later zelfs een vriendin, tot ze stierf. 

Door haar jeugd op een boerderij voelt ze zich sterk verbonden met de natuur. Ze eet macrobiotisch. 

Haar dochter Anna Franziska Jäger speelt de hoofdrol in de nog uit te komen film Cleo. Haar zoon Anton doctoreert in Cambridge, hij schreef het boek Een kleine anti-geschiedenis van het populisme.

Muziek in de uitzending

  • Jordi Savall en Le Concert des Nations - Eerste deel uit Brandenburgs Concerto nr 3 van J.S. Bach
  • Gigliola Cinquetti - 'Non ho l’eta'
  • Arno - 'Elle pense quand elle danse' 
  • Liesbeth List (van Mikis Theodorakis) - 'De vluchteling' 
  • Jean Guihen Queyras - Gigue uit suite voor cello nr 3 in C groot BWV 1009, J.S. Bach 
  • Nikolai Lugansky op piano en het City of Birmingham orchestra olv Sakari Oramo - Moderato uit tweede pianoconcerto van Sergei Rachmaninov
  • Abba - 'Lay on your love'

Herbeluister de uitzending: