Wat als het Europese Parlement niet langer in Brussel samen komt?

27 oktober 2015
Vorige week woensdag is Catherine Trautmann, vicevoorzitter van Eurométropole de Strasbourg, een campagne begonnen om van Straatsburg de enige zetel van het Europese Parlement te maken. Nu pendelen de parlementsleden immers élke week van Brussel naar Straatsburg en terug.

 

Maar welke voordelen ondervinden wij in Brussel, en in heel België, van de aanwezigheid van de EU in Brussel? Brusselaar Philippe Van Parijs, doctor in de filosofie (Oxford) en in de sociale wetenschappen (Louvain-la Neuve), stelt dat het economische voordeel voor Brussel op dit moment duidelijk is.

Maar er zijn ook andere aspecten waarom de zeteling van Europese Parlement in Brussel voordelig is: "Het culturele aanbod is heel hoog vergeleken met andere steden van dezelfde omvang wegens de aanwezigheid van hooggeschoolde Europese ambtenaren van overal. Bovendien heeft het met het prestige van Brussel en België te maken."

 

Ook de trots van België staat dus op het spel. Maar er moeten volgens Van Parijs wel nog veel dingen gebeuren om te beletten dat Europese ambetenaren een getto vormen zonder veel contact te hebben met elkaar. Sterker nog, dat getto bestaat trouwens al. Hoe doorbreek je dat?

Je moet ervoor zorgen dat de kinderen naar dezelfde kleuterscholen en basisscholen laten gaan. Alleen zo kan je nauwe relaties scheppen tussen mensen die hier zijn omwille van de Europese functie van Brussel en alle andere mensen.

 

De ontwikkeling van basisscholen die aan de taalvoorwaarden kunnen voldoen is volgens Van Parijs daarbij wel belangrijk, zowel voor de plaatselijke bevolking als voor de Europeanen.

 

Tocht stelt hij dat de EU altijd in Brussel zal blijven: "Brussel is nooit gekozen als hoofdstad van Europa, maar het is zo gekomen omdat België met de letter 'B' begint. Maar het zal vooral zo blijven omdat de instellingen en deelstaten investeringen hebben gemaakt in Brussel, veel meer dan in Straatsburg."

 

 

Foto © Wikipedia