Wat als je altijd pijn hebt? En hoeveel pijn is normaal?

19 juni 2021
Spanje neemt het vandaag op tegen Polen tijdens het EK Voetbal. Hopelijk zonder al te veel gevaarlijke tackles en botsingen, die tot pijnlijke oogkasbreuken leiden, nietwaar Timothy Castagne? En zo komen we terecht bij het onderwerp dat vandaag centraal staat in onze podcasttips: pijn!

Wanneer je altijd pijn hebt

1 op 4 lijdt chronisch pijn. En dat zijn bijzonder veel mensen. Mensen over wie we het amper hebben. Deze podcast van 'De Wereld van Sofie' brengt daar verandering.

Beluister de podcast van 'De Wereld van Sofie' (of luister via je favoriete podcast-app)

Hoeveel pijn is normaal?

Een vrouw bloedt gemiddeld 2000 dagen in haar leven. Toch zwijgen we het liefst over menstruatie. Nochtans ondervinden 8 op de 10 vrouwen last van hun cyclus. Babs (39) is zo iemand. Ze richt haar leven en werk in zodat ze comfortabel door haar menstruatie komt. "Als ik ongesteld ben, ben ik steeds op mijn hoede voor doorlekken. En ik neem pijnstillers, want anders lukt het niet."

Pijn hoort erbij, denk je dan. Maar veel pijn kan wijzen op endometriose, een aandoening waar 1 op de 10 vrouwen aan lijdt. In de podcast 'Ongesteld' hoor je het verhaal van Babs. En expert Carla Tomassetti legt het verschil uit tussen 'normale' en 'abnormale' menstruatiepijn.

Beluister aflevering 3 van de podcast 'Ongesteld' (of luister via je favoriete podcast-app)

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lijst van artikels