De dochter van Joachim voelt geen pijn: ze voelt aanrakingen, warmte en koude, maar de alarmbel ontbreekt

10 december 2019
1 op 4 mensen heeft chronische pijn. Maar het tegenovergestelde, geen pijn voelen, is niet minder zwaar. Joachim Vandoorne is papa van Oona, 9 jaar oud, en zij voelt geen pijn.

Wat als je helemaal geen pijn voelt? De dochter van JoachimOona, heeft nog nooit pijn ervaren. Klinkt misschien leuk, maar dat is het zeker niet.

“We kwamen tot de ontdekking toen ze 6 maanden was en tanden begon te krijgen. Ze voelde zo fel aan de tandjes dat ze zich sneed en wondjes had aan haar tong, tot bloedens toe”, vertelt Joachim Vandoorne in De Wereld van Sofie.

Oona voelt aanrakingen, druk, warmte en koude, maar vanaf het moment het té is voelt ze niets. De ‘alarmbel’ ontbreekt.

Je ziet heel wat dingen niet aankomen

“Met een kind dat nooit pijn voelt, bots je steeds op ervaringen die andere ouders niet hebben. Je ziet heel wat dingen niet aankomen. Zo stak ze als baby eens haar vinger te diep in haar neus tijdens een spelletje, of krabde ze met haar nagels in haar oog wanneer ze moe was, in plaats van gewoon te wrijven, waardoor ze krasjes maakte en minder goed kon zien”.

Wanneer ze frietjes eet kijken we eerst even of de binnenkant niet te warm is

De alertheid die Oona mist hebben haar ouders moeten overnemen. “Je moet haar heel wat verbieden. Wanneer ze frietjes eet kijken we eerst even of de binnenkant niet te warm is. Ze heeft ook al een aantal keer haar voet gebroken op het springkasteel, daar mag ze van ons niet meer naartoe”, aldus Joachim.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Radio 1 Select