Wat als je je ergert aan je collega('s)?

4 september 2019
De zomervakantie is voorbij, back to life, back to reality. En terug naar de collega’s! Met sommigen is het een blij weerzien. Maar om dag in dag weer met die ene of enkele collega’s door dezelfde deur te moeten, dat kan een euhm ‘uitdaging’ zijn. Wat als je je ergert aan je collega’s? Hoe ga je daar mee om? Zeg je iets van de kleine dingen waar je je aan stoort? Stuur je daar mails over? Of toch maar beter de rechttoe rechtaan “in your face”-aanpak.

Die kleine alledaagse ergernissen over die ene collega die mee neuriet met muziek van uiteraard de “foute” radiozender. Of wiens bureau een puinhoop is, of die veel maar dan ook veel te luid telefoneert met klanten. Reporter Brecht Devoldere nam de rol van biechtvader op zich.

Wie zich tegenwoordig ook inlaat met werkrelaties is Belgische relatietherapeute Esther Perel die werkzaam is in New York. Op het South by Southwest-festival hield ze eerder dit jaar de openingsspeech over wat je uit relatietherapie kan leren voor de omgang met je collega’s.

Je ergeren aan sommige collega’s, het hoort er waarschijnlijk gewoon bij. Maar hoe belangrijk zijn goede relaties met je collega’s? Helpt het als je collega’s ook goede vrienden zijn, of net niet? Een gesprek met Martin Euwema, hoogleraar organisatiepsychologie aan de KULeuven.

Een Russische wetenschapper zou ooit zo ver gegaan zijn een collega vermoord te hebben omdat die altijd de pointe verklapte van het boek dat hij aan het lezen was. Klopt dat verhaal? Een iets minder dramatisch verhaal vertelt reporter Ward Bogaert over vissersboot “Z-98”. Dagenlang doorbrengen op enkele vierkante meters waar je niet zomaar van elkaar kan weglopen, en waar je om maar iets te zeggen moet overeenkomen welk TV-programma er op mag, dat is het lot van de professionele visser.

e documentaire ‘Some kind of monster’ al gezien? Het hart van “Goe vur in den otto”-bandlid Jan Vermeerbergen bloedt bij het zien van al dat geruzie tussen de bandleden van Metallica. Er kwam zelfs groepstherapie aan te pas voor James Hetfield, Lars Ulrich en kornuiten.

Muziek kan al eens zorgen voor meningsverschillen en als je in één ruimte zit, kan er maar één radiozender op staan. Wij hopen natuurlijk dat dat Radio 1 is. Toch eens polsen bij onze luisteraars hoe evident of moeilijk die zenderkeuze verloopt op het werk!

Lees ook:

Radio 1 Select