Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Bij Debecker

Wat als je je geld niet op een spaarrekening wilt zetten?

ma 22 okt. - 11:30

Luisteraar Annelies kreeg eind september een brief van KBC: "omdat de marktrentevoeten aanhoudend laag blijven, past KBC Bank op 1 oktober 2018 de rente aan van KBC-Start2Save. De basisrente daalt van 0,40% naar 0,15%. De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,10%".
spaarrekening

“En nu?”, vraagt Annelies zich af. “Ik heb een beetje geld bijeen gespaard. Ik wil het niet beleggen, want daar horen te veel risico’s bij, maar ik zou graag hebben dat het iets meer opbrengt dan wat mijn spaarrekening mij nu biedt. Welke alternatieven heb ik?”

Kristof De Paepe van Spaargids.be bevestigt: “de spaarrentes zijn momenteel inderdaad bijzonder laag. Maar wie een beetje moeite doet kan zijn spaargeld toch nog net iets meer laten opbrengen dan op een klassieke spaarrekening.”

Internetbanken kunnen voordelig zijn

“Kijk zeker eens naar spaarplannen bij internetbanken. Dat zijn spaarrekeningen waar je maandelijks een bepaald bedrag opzet. Bij Deutsche Bank krijg je bijvoorbeeld 1,20%. Dat is niet slecht, als je weet dat een gewone spaarrekening nergens meer dan 0,65% opbrengt”.

“Je moet welk uitkijken bij welke bank je je geld zet. In de meeste Europese landen heb je een depositogarantie van €100 000 op je spaarrekening, maar als je bij Malta moet aankloppen om je geld terug te krijgen zou dat net iets lastiger kunnen zijn.”

Pensioensparen is fiscaal interessant

“Wie een inkomen heeft, kan ook aan pensioensparen doen. Jaarlijks kan je zo 960 euro opzijzetten. De overheid moedigt pensioensparen ook aan: het geeft recht op een belastingvermindering van 30%”.

“Wie nog meer rendement wilt halen, moet toch overwegen om te beleggen”, zegt De Paepe. “Ook voor mensen die eerder een spaarders- dan een beleggersprofiel hebben zijn er opties om zonder veel risico te beleggen.”

Bij een beleggingsplan kan je zelf je risico bepalen

“De meeste banken bieden beleggingsplannen aan. Op een periodieke basis zet je een vast bedrag (bijvoorbeeld €50/maand) opzij en daar krijg je een rendement op. Je moet er de beurs niet voor volgen, de bank regelt alles voor jou. En op voorhand wordt er bepaald hoeveel risico je wilt nemen.”

Beleggingsfondsen voor wie nog meer rendement wilt (en risico durft te nemen)

“Wil je meer geld beleggen en een hoger rendement halen, dan kan je beter opteren voor een beleggingsfonds. Dan krijg je van de bank een fondsbeheerder toegewezen, die in jouw plaats op jouw maat de meest interessante opties selecteert.”

Pas op met alternatieve beleggingen

Wie bereid is veel risico te nemen, kan ook kiezen voor alternatieve beleggingen. De luisteraars van Bij Debecker deden heel wat voorstellen: beleggen in whisky, in Lego, in luxehorloges, of zelfs in onbewoonde eilanden in de Grote Oceaan. Over die beleggingen is Kristof De Paepe van spaargids.be formeel: “ze zijn heel risicovol, en absoluut af te raden voor wie voorzichtig wil sparen. Doe het alleen als je weet wat je doet”.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet