Wat als je job plots stopt?

11 december 2018
Afgelopen weekend verloren 180 kabinetsmedewerkers van N-VA-excellenties hun baan. Voor 63 van hen is er nog niet meteen een oplossing. Vrijdag heb je nog een job en op maandag mag je tegen 11 uur je bureau leegmaken. Velen hebben het al meegemaakt: door een herstructurering, een collectief ontslag, een onverwacht faillissement... plots en buiten je wil sta je op straat. Hoe ingrijpend is zo'n verandering? Of kan het ook een zegen zijn?

René Boonen was arbeider bij Opel Antwerpen, tot de fabriek ineens dichtging. Duizenden werknemers verloren hun job, waaronder hij. Hoe was dat? En wat doet hij nu? Reporter Brecht Devoldere ging hem opzoeken.

Je baan verliezen kan heel ingrijpend zijn, je job bepaalt voor een groot deel je identiteit. Nele De Cuyper, hoofddocent personeelspsychologie aan de KULeuven, over de impact van een ontslag.

Te horen krijgen dat je ontslagen wordt is al allesbehalve prettig, de manier waarop dat gebeurt kan het nog erger maken. Luisteraar Karen De Becker vertelt over de gortige manier waarop zij haar ontslag kreeg.
Hoe pak je dat als baas dan het best aan, zo’n ontslaggesprek? Magda Duerinckx, manager outplacement en loopbaanbegeleiding bij Acerta.

Veel pop- en rockartiesten bleken bijzonder onbarmhartige werkgevers. Sommige muzikanten kregen hun ontslag zelfs live op het podium. Vincent Byloo geeft een overzicht.

Als je een fysiek veeleisende job hebt, kan je op een bepaald moment tot ontslag gedwongen worden door je eigen lichaam. Wim Vanlessen is principal dancer bij het Ballet van Vlaanderen, hij is nu 42, voelt zich nog altijd goed, maar neemt toch afscheid omdat hij het moment van aftakelen voor wil zijn. Een reportage van Herwig Verhovert


 

Radio 1 Select