Wat als je kind zwijgt over seksueel misbruik?

21 februari 2018
Er zijn twee nieuwe getuigenissen opgedoken over grensoverschrijdend gedrag in sportclubs. Tinneke Sonck en Jan Van Aken werden misbruikt door hun turn- en voetbalcoach en vertelden daar gisteren over in Van Gils & Gasten.

Opvallend in de twee getuigenissen is dat ze allebei op het moment van de feiten niets durven zeggen tegen hun ouders, uit schrik dat die ouders het verhaal niet zouden geloven.

“Ik besloot niks te zeggen, uit angst dat mijn ouders mij zouden verbieden nog naar de club te gaan”, vertelde Tinneke.

Kinderpsychiater Lieve Swinnen bevestigt dat de meeste kinderen schrik hebben om over dat soort feiten te praten, zeker als ze zich voordoen in een machtsrelatie, bijvoorbeeld tussen een sporter en een coach.

Swinnen: “Als ouder kan je maar één iets doen. Maak die dingen bespreekbaar. Als er bijvoorbeeld iets over gezegd wordt op tv, vraag dan wat zij zouden doen als ze zoiets zouden meemaken”.

Reageer

  • Was jouw kind al het slachtoffer van (seksueel) misbruik? Heeft het lang geduurd voor je kind daar iets over gezegd heeft?
  • Hoe probeer jij als ouder ook moeilijke thema’s als seksueel misbruik bespreekbaar te maken, om te vermijden dat je kinderen niets durven zeggen op het moment dat er iets gebeurt?

Lees ook:

Radio 1 Select