Wat als je lief depressief is?

14 maart 2019
Tieneridool Justin Bieber stuurde onlangs een noodkreet uit op Instagram: “Ik heb geen grip meer op mijn leven, bid voor mij”. Er doet al een tijdje de ronde dat hij met een depressie zou kampen. Hoe herken je een depressie bij iemand in je omgeving en wat doe je dan best? Wat is er de oorzaak van? Het brein staat deze week trouwens centraal in de “Week van de Zorg”. Een van de facetten waar het over gaat is depressie en het depressieve brein.

Hoe voelt het om met een depressie te maken te krijgen? Wat is het verschil met een dipje? Patrick Colemont weet wat het betekent om een depressie te hebben.

Vorig verscheen het boek “Als een dierbare depressief is: Helpen zonder jezelf te verliezen” van Huub Buijssen, Nederlandse psychogerontoloog en gezondheidszorgpsycholoog.

Hoe samenleven met iemand met een depressie? Anne Van de Voorde heeft het meegemaakt. Haar zoon Tobias belandde vijf jaar geleden in een heel diepe depressie. Hij was toen 19. Reporter Ward Bogaert blikt met Anne terug op de afgelopen vijf jaar.

Wat gebeurt er in je je brein als je door een depressie gaat? Klopt het cliché dat je dan bepaalde stoffen mist in je hersenen? En kan medicatie daar bij helpen? Een gesprek met Stephan Claes, hoogleraar psychiatrie KULeuven, onderzoeket de neurobiologie van de depressie.

James Blake zingt op zijn nieuwe plaat en de gelijknamige single ‘Assured Form” openlijk over de depressie die hij net overwonnen heeft. Tegelijk zet hij zich af tegen de mythe va de gekwelde artiest, die mentale onrust nodig zou hebben om te kunnen creëren. Een gesprek daarover met muziekjournalist Sasha Van der Speeten.