Wat als je vals beschuldigd wordt?

27 maart 2019
Vandaag over valse beschuldigingen. Wat doet dat met een mens? En ligt een tunnelvisie bij onderzoekers aan de oorsprong van hardnekkige valse beschuldigingen?

Na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek werd Fayçal Cheffou opgepakt omdat de politie hem ervan verdacht de “man met het hoedje” te zijn die achter de aanslagen zat. Later bleek hij er niets mee te maken te hebben. Over die valse beschuldiging verscheen zopas het boek “Ils m’ont fait porter le chapeau”. Journalist Douglas De Coninck (De Morgen) las het boek en reconstrueert de feiten.

Postuum vals beschuldigd worden van dopinggebruik. Dat gebeurde met de jonge wielrenner Johan Sermon. Hij stierf op 12 februari 2004 op 21-jarige leeftijd, twee dagen voor zijn held maar tevens dopingzondaar Marco Pantani stierf. Reporter Ward Bogaert ging langs bij de vader van Johan die het gevoel heeft zijn zoon nog steeds te moeten zuiveren van het etiket “dopingzondaar”.

Hoe groot is de psychologische impact van een valse beschuldiging? Een gesprek met André De Zutter, rechtspsycholoog en criminoloog (Vrije Universiteit Amsterdam).

Zelfs als je van kleine “onschuldige” dingetjes vals beschuldigd wordt, kan dat een wrang gevoel geven. Dat bewijst de vox pop door Herwig Verhovert.

In de nasleep van de tweede wereldoorlog werd schilder Roger De Backer van collaboratie beschuldigd en verliet hij Machelen om nooit meer terug te keren. Onterechte aantijgingen, vindt Luc Levrau, die al jaren ijvert om Roger De Backer in ere te herstellen. Een reportage van Ward Bogaert.

“Making a murderer” is een populaire Netflix-documentaire waarin een man vals beschuldigd wordt van een verkrachting en 18 jaar in de gevangenis zit. Hoe kijkt een advocaat daar naar? Zijn advocaten soms niet medeplichtig aan valse beschuldigingen aan iemands adres? Een gesprek met advocaat Mounir Souidi.