Wat begon met helikopters, eindigde met een vork

14 oktober 2016
De Frans-Poolse relaties staan gespannen na het afspringen van een miljardendeal voor nieuwe helikopters voor het het Poolse leger. Polen had de helikopters besteld bij het Franse Airbus, maar besliste op het laatste moment om te kiezen voor een Poolse leverancier. Tot groot ongenoegen van de Fransen.

Er is een politieke rel tussen Frankrijk en Polen. De Franse regering is boos op Polen na het afspringen van de Airbus-miljardendeal. De Fransen noemen de Poolse regering onbetrouwbaar!

Voor de Poolse vice-minister van Defensie, Bartosz Kownacki, kan zo'n krasse taal echt niet door de beugel. Hij vindt dat de Fransen moeten dimmen, want waren het niet de Polen die destijds de Fransen hebben geleerd om met mes en vork te eten? 

Alweer een boude uitspraak! Maar is dat historisch correct? Eddy Niesten, auteur van boeken over gastronomische geschiedenis, geeft de Polen het voordeel van de twijfel. 

Meestal wordt er gezegd dat een Franse koning, Hendrik III, de vork naar West-Europa bracht. Hendrik III was echter ook koning van Polen.

In die tijd was eten met een vork wel al bekend maar niet echt geliefd. Na het eten van aardbeien met een vork besliste Hendrik III om de vork in te voeren aan het hof in Frankrijk. Tot dan toe werd er vooral gegeten met een lepel en een mes.