Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Wat blijft er op de 2de mei over van de voorstellenlawine van het Feest van de Arbeid?

ma 2 mei - 8:44

Het regende op 1 mei voorstellen om de koopkracht van de bevolking te verhogen en die kwamen van zowat elke partij. Maar het is nog ten zeerste af te wachten wat er van dat verlanglijstje overblijft, analyseert Wetstraatwatcher Ivan De Vadder.
Ivan De Vadder

Het was gisteren het feest van de Arbeid en dat zullen we geweten hebben. Traditioneel regent het dan voorstellen om de werkomstandigheden van de werknemers te verbeteren, en dit jaar - door de inflatie en de stijgende energieprijzen als gevolg van de Oekraïnecrisis - lag de klemtoon op koopkrachtverhoging, onder het motto "doe de rijken de crisis betalen".

Een overzicht van de voorstellen van de afgelopen dagen: Vooruit wil de woekerwinsten van bedrijven die profiteren van de crisis aanpakken en de opbrengst gebruiken voor koopkrachtmaatregelen. De PS wil de wet op de loonnorm van ‘96 herstellen in haar oorspronkelijke staat en de wijzigingen uit 2017 ongedaan maken, ze wil bovendien de vermogens boven de 1 miljoen euro aanpakken met een heffing van 1 procent. Dat is een idee dat ook de groenen bekoort, maar Groen wil ook de energiebedrijven met overwinsten aanpakken. De PVDA wil de prijzen van brandstoffen en basisgoederen zoals brood, meel en pasta blokkeren. En de CD&V wil de rijkste bedrijven zoals de "Amazons en de Googles van deze wereld" een bijdrage opleggen.

BV's

De N-VA reageert in "De Zevende Dag" nogal schamper op deze lawine aan voorstellen. De federale fractieleider Peter De Roover argumenteert dat de beste koopkrachtverhoging erin bestaat om mensen aan het werk te krijgen. De Roover wijst de regering op haar eigen doelstellingen, namelijk de belofte om de werkgelegenheidsgraad op te trekken naar 80 procent. Nu ligt die op 71,6 procent. De N-VA is ervan overtuigd dat de regering die doelstelling niet haalt, maar dit weekend nog maakte de voorzitter van de PS, Paul Magnette, zich sterk dat die werkgelegenheidsgraad van 80 procent mét het huidige beleid gehaald kan worden tegen 2030, zoals het regeerakkoord ook stipuleert. Bij de N-VA is men daar niet van overtuigd.

Sinds 1996 houdt ook Vlaams Belang een 1 mei-bijeenkomst, en dit jaar daagde de partij Vooruit-voorzitter Conner Rousseau rechtstreeks uit in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Vooruit is volgens Vlaams Belang de "partij van de BV’s" geworden, het zijn "de socialisten van meneer konijn", een verwijzing naar het deelname van Rousseau aan "The Masked Singer". Maar Rousseau had eerder op de dag Vlaams Belang al een "wolf in schaapsvacht" genoemd, die - volgens Rousseau - moet stoppen met het kapen van het Feest van de Arbeid. Het is niet de eerste keer dat de voorzitter van Vooruit aangaf de ‘extremen’, zoals hij ze noemde, te willen aanpakken.

Al vrees ik dat de strijd om de 1ste mei gestreden is: op dit moment vieren niet alleen de socialisten en de PVDA de 1ste mei, maar de Franstalige liberalen doen al ook al sinds 1985 en Vlaams Belang sinds 1996. En als je kijkt naar het opbod van voorstellen, heeft dit jaar zowat elke partij dit jaar 1 mei gevierd.

"Koopkrachtbijdrage"

De vraag is nu wat er vandaag, de dag na 1 mei, nog overblijft van die voorstellen. Dat merkte ook Jasper Pillen op, de ondervoorzitter van de Open Vld, in "De Zevende Dag". Ook premier De Croo had afgelopen donderdag, tijdens het vragenuurtje, al gezegd dat er geen enkele van die voorstellen al de tafel van de regering had bereikt. Maar de vicepremier van Vooruit, Frank Vandenbroucke, maakte zich gisteren toch sterk dat er binnen de regering een discussie op til staat over een "koopkrachtbijdrage", al huivert Vandenbroucke zelf van het woord "rijkentaks".

Vandenbroucke vindt trouwens dat het via de fiscaliteit van de bedrijven moet gebeuren, en niet via de vermogens, zoals de PS voorstelt, omdat die al worden aangepakt door de met moeite ingevoerde effectentaks. En Vandenbroucke liet ook verstaan dat de PS-eis om de wet op de loonvorming van ‘96 te herstellen in haar oorspronkelijke staat, niet in het regeerakkoord staat, en dus geen kans maakt. Het zijn dus de Vlaamse socialisten zelf die de scherpste kanten van de voorstellen van de PS afvijlden. Maar het blijft onduidelijk of de voorstellenlawine van de 1ste mei toch nog een koopkrachtmaatregel zal opleveren.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet