Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Wat brengt de robot: poëzie of massagraf?

do 15 jun. - 8:03

Robots zijn steeds nadrukkelijker aanwezig in ons leven. Ze worden slimmer en opereren steeds autonomer. Door betere computerprogramma's en sterkere geheugen leren ze patronen herkennen en zelf te oordelen. Dat levert een pak voordelen op, vindt digitaal expert Clo Willaerts. Maar heel binnenkort zijn ze ook slimmer dan om het even welke mens. En dan?
"Wat als artificiële intelligentie straks beslist over ons lot?"

Om de zoveel tijd klinken angstige geluiden over hoe robots en artificiële intelligentie naar de ondergang van de mens kunnen leiden. Daar staan we dan even met een bang hart bij stil en gaan daarna weer over tot de orde van de dag. Business as usual. Of toch niet?

Ik zat laatst weg te dromen bij een vertederend videootje. Eentje van de ‘Poet On The Shore’. Dat is een robot zo groot als een grasmachine die op speelgoedautobandjes over een strand rolt. Op basis van de geluiden die hij via sensoren oppikt, schrijft hij gedichtjes in het zand.

Alles kan hem inspireren: het geschreeuw van de meeuwen, het geluid van de branding of het getoeter van een vrachtschip. Zijn schrijfsels worden gelezen, of niet. Want om de zoveel tijd vegen de golven het strand weer schoon. Dat doen ze ook met de namen die kinderen met een stok in het zand tekenen.

Van voorbijgaande aard dus? Ik zou er toch niet te licht overheen stappen. Want artificiële intelligentie (AI) wordt voortdurend straffer dankzij steeds slimmere computerprogramma’s en steeds performantere hardware. Eens AI het patroon achter een typisch Beatles-nummer doorheeft, componeert ze er zelf eentje. Of ze dropt poëzie op het strand op basis van inspirerende geluiden.

Alle grote technologiespelers investeren gigantische bedragen in de ontwikkeling van robots die op alle vlakken de mens naar de kroon steken. Onlangs nog versloeg een AI-robot de beste speler ter wereld in Go, een van de moeilijkste bordspellen ter wereld. En Google heeft al een robot ontwikkeld die dankzij AI kan dromen en hallucineren. 

Mensen gebruiken alles wat ze weten en voelen om artificiële superbreinen almaar beter te maken. Logischerwijze zullen ze dus de mens op steeds meer domeinen overtreffen. De dag dat robots slimmer worden dan om het even welke mens, is echt niet meer veraf.

Wat dan als dat superbrein ‘objectief’ vaststelt dat de mens een bedreiging vormt voor de planeet en actie wil ondernemen om hem uit de weg te ruimen? Welke mens houdt hen dan nog tegen? Ik weet het niet. Er zal in elk geval geen publiek meer zijn om de kunststukjes van de Poet On The Shore te lezen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet