Wat is dat daar in Polen?

11 juni 2016
Supportersvlaggetje op een auto voor de Poolse nationale voetbalploeg
Er is veel waar de Polen trots op kunnen zijn. Copernicus! Chopin! Marie Curie! Wisława Szymborska! Lech Walesa! Krzysztof Kieślowski! Karol Wojtyla! Allemaal landgenoten. En toch krijgt Polen slechte pers.

Polen is de sterkste economie van Centraal Europa. Tegelijk is het ook het grootse Centraal Europese emigratieland. Een beetje Pool wil weg. Liefst naar Engeland, maar België of een ander West Europees land is ook goed. Want de ongelijkheid is groot in Polen. 

En dan waren er die verkiezingen van een jaar geleden, waarin de PiS (Prawo i Sprawiedliwosc - op de twee laatste medeklinkers moet een accent dat mijn computer niet machtig is) de absolute meerderheid haalde. Die PiS is een partij die nationalisme combineert met conservatief Katholicisme. Tot daar aan toe, maar toen de nieuwe regering het Poolse Grondwettelijk Hof monddood maakte, werd er stevig gewenkbrauwfronst, zowel in Polen zelf als in het buitenland.

We gaan het er over hebben aan onze keukentafel. Pieter Stockmans komt. Die heeft over Polen een dossier bij elkaar geschreven in Mo* magazine.