Wat is dat toch in Illinois?

8 december 2011

Rod Blagojevich (foto), de oud-gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois, moet 14 jaar de cel in. Dat heeft een rechtbank in Chicago woensdag bepaald. Hij was in juni al schuldig bevonden aan in totaal 17 aanklachten voor corruptie.

De flamboyante Democraat kreeg de straf onder meer omdat hij in 2008 geprobeerd had om de vrijgekomen senaatszetel van Barack Obama ten gelde te maken. Obama moest die zetel opgeven toen hij president werd. In zo'n geval wijst de gouverneur een (tijdelijke) opvolger aan. Blagojevich wilde in ruil voor die senaatszetel op z'n minst een ministerspost, ambassadeurschap of een andere lucratieve aanstelling voor hem of zijn vrouw.

Merkwaardig - of zorgwekkend - is dat de vorige gouverneur van Illinois, George H. Ryan vijf jaar geleden veroordeeld is voor corruptie. Hij komt in 2013 vrij. En dat sinds de jaren '70 van vorige eeuw vier (4) gouverneurs van voornoemde staat veroordeeld werden voor allerlei delicten. Sinds de jaren '30 zijn dat er zelfs zes (6). Zou dat toeval zijn?

Radio 1 Select