Wat is de duurste Nederlandse muziekproductie ooit?

23 november 2017
'Dutch Mountains', zo heet het nieuwe boek van Peter Voskuil over de Nederlandse muziekwereld. In een luttele 700 pagina's gaat hij van de jaren '50 tot de jaren 2010, waarin de mooiste verhalen over platenfirma's, muzikanten, uitgevers, managers en andere aan bod komen.

Luister onderaan naar het gesprek met Peter Voskuil.

De verhalen in dit boek zijn geweldig. Korneel heeft uit de 700 pagina's 3 verhalen gekozen.

De Haagse Beatscene

In onze tijd heeft Den Haag een wat stoffig imago, maar in de jaren '60 gebeurde het daar allemaal. Alle factoren zaten goed: er waren platenmaatschappijen, ongelofelijk veel bars, je kon de piratenzenders die op zee uitzonden op je radio beluisteren en dat maakte dat er meer dan 2000 beatbands waren. Zoals The Motions, The Golden Earrings, maar ook Q65. Die band maakte, als stunt, de overtocht vanuit Londen naar Den Haag op een rubberbootje. Onderweg hielden ze het niet vol, te koud op zee, dus stapten ze in de volgboot. Pas de laatste paar meter legden ze weer af in hun bootje, maar ze werden wel ontvangen als helden.

De internationale doorbraak

Een van dé grote bands van de '60's was Shocking Blue, die met Venus een nummer 1-hit scoorde. Dat nummer werd opgenomen in de bijzondere Soundpush-studio opgenomen, op dat moment de beste studio van Nederland, waar ook bijvoorbeeld Little Green Bag van the George Baker Selection werd ingeblikt. De zangeres van Shocking Blue, Mariska Veres, was nogal braaf voor de wilde jaren '60 en heeft helemaal niet genoten van het succes, vertelt Peter Voskuil.

Duurste Nederlandse productie ooit

Een jonge kerel was het, Aldous Byron Valensia Clarkson, die een droom van een nummer had. Begin jaren '90 bleken er zakken geld voor hem klaar te staan. 50.000 gulden voor één single kreeg hij van de platenfirma, uiteindelijk werden dat er meer dan 100.000. Het nummer werd steeds complexer, meer dan 100 sporen, met ongelofelijk veel uitgeschreven zangkoortjes, vioolpartijen en meer. De clip werd volledig digitaal gemaakt en werd op MTV heel erg populair. Valensia werd vooral in Japan en Rusland heel erg populair, maar kon achteraf zijn succes niet meer waarmaken. Hij woont, voor de petite histoire nu ook écht in Valencia, Spanje.

Het boek 'Dutch Mountains' van Peter Voskuil is online te koop.

Radio 1 Select