Wat doe jij wanneer je ziet dat er iemand dronken achter het stuur wil kruipen?

11 september 2017
Afgelopen weekend kwamen alweer twee jonge mensen om in een verkeersongeval met vluchtmisdrijf.

Julie Roelens (22) was na een Chiro-fuif op weg naar huis toen ze aangereden werd door een 39-jarige bestuurder. Die stapte even uit, maar reed daarna verder, vermoedelijk omdat hij dronken was.

Gilles Dierckx (18) werd in Vosselaar van de weg gemaaid door een 25-jarige bestuurder die vluchtmisdrijf pleegde, maar opgepakt werd en later een positieve ademtest heeft afgelegd.

Vorig jaar kwamen 21 mensen om bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Dat is weliswaar minder dan de jaren ervoor, maar het blijven 21 mensen te veel.

Uit cijfers van het BIVV blijkt trouwens dat het aantal vluchtmisdrijven fors toeneemt, en daar zijn vooral mannen jonger dan 25, onder invloed van drank en/of drugs verantwoordelijk voor. In bijna de helft van de gevallen van vluchtmisdrijf blijkt dat er alcohol of drugs gemoeid zijn.

Daarom deed politierechter Kathleen Stinckens gisteren op VTM een opvallende oproep: “Het aantal vluchtmisdrijven verminderen is een gedeelde verantwoordelijkheid van politie, justitie en de hele maatschappij. Als je ziet dat iemand die een glas te veel op heeft toch achter het stuur wil kruipen, neem dan de sleutel af”.

Anderen pleiten dan weer voor een alcoholslot in elke wagen.

Reageer

  • Wat doe jij wanneer je ziet dat er iemand dronken achter het stuur wil kruipen?
  • Welke maatregelen moeten er genomen worden om dronken rijden en ongevallen met vluchtmisdrijf tegen te gaan?


De vader van verkeersslachtoffer Maarten reageerde ook: