Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Wat doet de coronacrisis met onze mentale toestand?

wo 18 mrt. - 10:55

We gaan niet op bezoek bij familie en vrienden, we werken zoveel mogelijk thuis, we blijven in ons kot. Wat doen al die maatregelen met ons hoofd? “We moeten de angst niet dramatiseren” zegt klinisch psychologe Elke Van Hoof.
© Ethan Sykes (via Unsplash.com)

“Normale reacties in deze uitzonderlijke situatie”

We zijn nog maar enkele dagen ver, maar veel mensen en ook kinderen voelen al dat deze situatie anders is dan anders. Toch moeten we niet dramatiseren, zegt klinisch psychologe Elke Van Hoof. En ook de stijging van de angst- en stressklachten moeten we niet dramatiseren “want het blijven normale reacties in deze uitzonderlijke situatie.”

Eens je al een zekere kwetsbaarheid hebt, wordt het wel moeilijker, zegt Van Hoof. “We zijn nu in het begin, we zien heel veel solidariteit. We zien filmpjes op sociale media verschijnen en dat verwarmt ons dan wel weer, maar naarmate de tijd gaat vorderen, gaat dat ook wel afnemen.” Daarom geeft ze enkele tips mee, in ‘De Wereld Vandaag’.

Structuur en doelen

Laat ons nu focussen op hoe we structuur kunnen houden in ons eigen huishouden, geeft Van Hoof als tip mee. “Structuur en doelen: dat is de meest belangrijke tip. Wat wil je vandaag verzet hebben in je huis? Welke dingen wil je deze week doen? En misschien kan je ook al dromen over welke vakanties je nog wil doen.”  Besef dat het een tijdelijke situatie is, en dat het weer beter wordt.

Sociaal contact behouden

Van Hoof: “Alleenstaande mensen hebben het best moeilijk vandaag. Maar ook daar heb ik als concreet advies: kijk eens of er initiatieven zijn binnen je regio waarbij je je kan aansluiten. Ik denk maar aan al die vrijwilligers die zich aansluiten om te helpen waar mogelijk. Sluit je aan bij een Facebookgroep. Organiseer meetings online met vrienden, organiseer boekbesprekingen online, zoek gelijkgestemden zodanig dat je het gevoel van sociaal contact en netwerk kan behouden.”

Meldpunt

Van Hoof is vooral bezorgd over kwetsbare gezinnen: gezinnen waar het al niet lekker liep voor deze maatregelen. “Ik denk ook aan ouders met hyperactieve kinderen, of een van de partners hyperactief die nu opgesloten zitten in appartementen.”

In sommige gezinnen is er ook geweld en dronkenschap.  De kans bestaat dat de partner en de kinderen de boksbal worden van de situatie. “Het is daarom dat wij als psychologen ons aan het organiseren zijn. We willen een meldpunt organiseren en roepen alle psychologen die daaraan willen meewerken op om zich te melden bij huisvoorveerkracht.be. We gaan de psychologen ook opleiden om online begeleiding te geven conform de wetenschappelijke standaarden.”

“Er is maar één weg, en die is vooruit” besluit Van Hoof.

Behoefte aan een gesprek? Je kan het Huis voor Veerkracht bereiken via 016/20.23.27. Zij kunnen je naar de dichtstbijzijnde psycholoog in je regio leiden

Beluister het gesprek met Elke Van Hoof in 'De Wereld Vandaag': 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet