Wat doet het nieuws met Anne De Paepe?

2 februari 2015
De Bende van Annemie toont aan dat alles wat er in de buitenwereld gebeurt meer met de luisteraar te maken heeft dan hij zelf denkt. Dagelijks nodigen we ook een bekend iemand uit met wie we dezelfde oefening maken.

Vandaag is onze nieuwsgast de rector van de Universiteit Gent, Anne De Paepe.

 

 

 

Ze vertelt hoe het Lichtfestival in Gent een ideale manier is om wetenschap (en in dit geval lichttechnologie) te vertalen naar het grote publiek. De Universiteit Gent werkte ook zelf mee aan het festival. Jonge wetenschappers en fotonica-experts hebben in het UFO verschillende wetenschappelijke experimenten met licht opgesteld. Je kan er van jezelf een #selfir nemen, een infrarood-selfie. Zo ziet de #selfir van Anne De Paepe eruit:

 

Een tweede item dat rector De Paepe uit het nieuws haalt, is het bericht dat er voor het eerst een meerderheid van vrouwen is bij parketten en rechtbanken. Dit betekent echter niet dat het glazen plafond weg is. De vervrouwelijking stopt immers aan de poorten van de hoogste echelons. Zelf is zij de éérste vrouwelijke rector van de Universiteit Gent en dus ligt dit thema haar na aan het hart.

"Wij vrouwen moeten soms wat aangepord worden ambitieus te zijn", merkt ze, ook bij zichzelf. Ze was immers oorspronkelijk niet van plan rector te worden, tot verschillende mensen haar daartoe aanmoedigden.