Wat doet het nieuws met Brice De Ruyver?

5 oktober 2015
Ga door enkele kranten, luister en kijk naar het nieuws. "Welke berichten raken je persoonlijk?" Die vraag stellen we in De bende van Annemie elke dag aan een bekende Vlaming. Die opdracht blijkt niet altijd even makkelijk, maar levert vaak wel mooie verhalen op.

Vandaag is onze nieuwsgast Brice De Ruyver. Hij is criminoloog en hoogleraar aan de Universiteit Gent.

Waar hij zijn nogal ongewone naam vandaan heeft? Wel, in Doornik staat een kerk, Saint-Brice genaamd, in de Middeleeuwen gebouwd voor een keltische monnik. De oom van Brice De Ruyver studeerde in Doornik en bracht die naam naar zijn geboortedorp.

Als Nationaal Drugcoördinator volgt de Ruyver het drugbeleid met argusogen. Volgens hem zal er de komende jaren nog veel meer over drugs en het beleid errond gesproken worden.

De Ruyver wil een hommage brengen aan André Vandooren, die sinds 2008 aan het hoofd staat van Ocad, het antiterreurorgaan. Vandooren neemt voortijdig ontslag als coördinator.

Aan Louis Tobback stelt Brice De Ruyver de vraag hoe je je kan voorbereiden op het einde van je macht. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 is zijn ambtstermijn als burgemeester van Leuven definitief ten einde. Louis Tobback antwoordt.