Wat doet het nieuws met Daniel Demoustier?

10 februari 2015
De Bende van Annemie toont aan dat alles wat er in de buitenwereld gebeurt meer met de luisteraar te maken heeft dan hij zelf denkt. Dagelijks nodigen we ook een bekend iemand uit met wie we dezelfde oefening maken.

Vandaag is onze nieuwsgast cameraman Daniel Demoustier.

De oorlog in Oost-Oekraïne heeft volgens officiële cijfers ondertussen al aan 5360 mensen het leven gekost, maar vermoedelijk ligt dat getal nog veel hoger. Het vredesoverleg tussen Merkel, Hollande, Poetin en Porosjenko komt dus geen dag te vroeg. Daniël Demoustier was in mei vorig jaar, op de Dag van de Overwinning, de enige journalist in Marioepol toen daar twintig separatisten werden doodgeschoten door Oekraïense troepen.

Ook de oorlog in Syrië heeft al aan heel wat mensen het leven gekost. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten spreekt over 210.000 slachtoffers. En dan zijn er nog de vele vluchtelingen. Daniël Demoustier werd door United Nations gevraagd om in beeld te brengen hoe het gaat met Syrische vluchtelingen die in Europa terechtkomen door 'relocation' of 'hervestiging'. Het resultaat: vier films met bijzondere verhalen, die meer inspanningen van Europa vragen.

Televisienieuws is geen lang leven beschoren. We gaan naar internettelevisie en internetnieuws. En dat is democratie. (Want je krijgt álles te zien)