Wat doet het nieuws met David Van Reybrouck?

16 april 2015
De Bende van Annemie toont aan dat alles wat er in de buitenwereld gebeurt meer met de luisteraar te maken heeft dan hij zelf denkt. Dagelijks nodigen we ook een bekend iemand uit met wie we dezelfde oefening maken.

Vandaag is onze nieuwsgast schrijver David Van Reybrouck. Op dit ogenblik werkt hij aan een toneelstuk, waarvoor hij interviews doet met voormalige Belgische paracommando's die in 1993 meevochten in Somalië. (Dat vertelde hij ons als kleine primeur...)

 

 

Hij pikt een film uit de actualiteit, namelijk 'L'homme qui répare les femmes' van Thierry Michel en Colette Braeckman. Het is een documentaire over Denis Mukwege, een arts die verkrachte vrouwen behandelt. Van Reybrouck heeft zelf Mukwege al twee keer ontmoet, en vindt dat hij ooit de Nobelprijs voor de Vrede moet winnen. 

Het tweede nieuwsitem gaat ook over Congo. Twee maanden geleden vertrok de Vlaamse bioloog Lieven Devreese daarheen, op zoek naar de uitgestroven gewaande rode franjeaap. Missie geslaagd: de aap is gevonden! Zo ziet hij eruit: 

 

Van Reybrouck gaat regelmatig wandelen met Lieven Devreese. Hij is een fervent wandelaar en heeft altijd het verlangen om de natuur op te zoeken.