Wat doet het nieuws met Hans Op de Beeck?

13 januari 2015
De Bende van Annemie toont aan dat alles wat er in de buitenwereld gebeurt meer met de luisteraar te maken heeft dan hij zelf denkt. Dagelijks nodigen we ook een bekend iemand uit met wie we dezelfde oefening maken.

Vandaag is onze nieuwsman kunstenaar Hans Op de Beeck.

 

 

"400.000 euro naar de vaantjes", dat kopte De Morgen gisteren op de voorpagina van de cultuurbijlage. Het artikel gaat over het kunstwerk The Passenger van Arne Quinze in Bergen, dat ondertussen helemaal is afgebroken. Hans Op de Beeck vindt dit een typevoorbeeld van de manier waarop tegenwoordig over cultuur wordt bericht én dat stoort hem. Hij kan er ook zelf over meespreken.

Kunstschilder Luc Tuymans wordt beschuldigd van plagiaat door fotografe Katrijn Van Giel omdat hij haar foto van Jean-Marie Dedecker op een doek heeft geschilderd. "Mijn schilderij is een parodie', verweerde Tuymans zich in de rechtbank. Dat argument vindt Hans Op de Beeck bij de haren getrokken. "Totaal van de pot gerukt!"
Zelf is hij ook al geplagieerd. "Ik heb geen verdere stappen ondernomen, want dat waren kunstenaars die veel minder in de belangstelling stonden. Ik zag het meer als een compliment. Bij Katrijn Van Giel ligt het anders. Tuymans is hier de grote kunstenaar."

Oordeelt u vooral zelf:

(c) Katrijn Van Giel

 

(c) Luc Tuymans