Wat doet het nieuws met Pieter Lesaffer?

1 september 2015
De Bende van Annemie toont aan dat alles wat er in de buitenwereld gebeurt meer met de luisteraar te maken heeft dan hij zelf denkt. Dagelijks nodigen we ook een bekend iemand uit met wie we dezelfde oefening maken. Vandaag: Pieter Lesaffer

Pieter Lesaffer was tot juni hoofdredacteur van Klasse. Hij wordt nu politiek journalist bij Het Nieuwsblad.

Een eerste verhaal dat hij uit het nieuws haalt, is het verhaal van een winkelverkoopster die géén contractverlenging krijgt, omdat ze met haar tatoeages, gekleurde haar en piercings niet klantvriendelijk zou zijn. Het voorbeeld doet Pieter terugdenken aan het geval rond de Hema-verkoopster in Genk, die niet mocht blijven omwille van haar hoofddoek. Het was zijn vrouw die het verhaal 'ontdekte', zij hebben het dan samen onder de aandacht gebracht. "Zo'n klein verhaal kan een heel maatschappelijk debat aanzwengelen."

Het tweede verhaal waar hij bij blijft stilstaan, is het feit dat de witte kassa binnenkort moet worden ingevoerd, maar toch nog steeds onder discussie staat. Dat doet hem terugdenken aan zijn tijd toen hij zelf (als student) in de horeca werkte. "We hadden instructies gekregen voor mocht de arbeidsinspectie plots binnenvallen. Dan moesten we snel aan een tafeltje gaan zitten en doen alsof we klanten waren."