Wat is een 'billijk' loon?

13 juni 2019
Veel gedoe is er de jongste dagen al geweest over de uittredingsvergoedingen van parlementsleden. Zij die in de jongste verkiezingen niet herverkozen werden verdwijnen van het politieke toneel, of toch van hun huidige positie en krijgen een vergoeding. Om de periode dat ze op zoek moeten gaan naar een nieuwe job te overbruggen en om zichzelf de kans te geven om te ontluizen van de politiek. En dat zijn fikse vergoedingen.

Luk Van Biesen van Open VLD is niet herverkozen als kamerlid en heeft dus recht op een uittredingsvergoeding. Hij vertelt hoe zijn vergoeding berekend wordt en waarom hij achter het systeem staat.

Telkens wanneer de discussie over ontslagregelingen opduikt, gaat dat gepaard met morele verontwaardiging. Is die verontwaardiging terecht of selectief? En moeten we strenger zijn voor politici dan voor topvoetballers? En wat is dat eigenlijk, een ‘billijke’ vergoeding? Moraalfilosoof Ignaas Devisch (UGent).

Wanneer vinden mensen dat ze genoeg betaald worden? En haal je je motivatie als werknemer toch niet vooral uit andere factoren dan de verloning? Arbeidspsycholoog Roland Pepermans.

Er zijn beroepen die weinig mensen willen doen omdat ze zo gevaarlijk zijn. Wie zijn leven op het spel zet krijgt daarom vaak een zeer hoog loon. Bart Cassiers is duiker en onderwaterlasser. Vindt hij dat hogere loon ook nodig, om zijn job te doen? Brecht Devoldere dook met hem onder water.

Niets doen en er toch voor betaald worden, het kan! Het Zweedse kunstenaarsduo Goldin & Senneby zoekt kandidaten voor het ‘Eternal Employment Project’. Ward Bogaert legt uit hoe het werkt.

Lees ook: