Wat is een goede naam voor iemand of iets?

2 juni 2020
Ongeveer een maand geleden spraken we in We Zullen Doorgaan met Christophe Hillaert, conservator van natuurreservaat De Buylaers in Lokeren. Hij vertelde dat er 4 ooievaartjes geboren waren op 25 april. Tijdens het gesprek ontstond het idee om de luisteraar mee naar namen te laten zoeken. En dat doen we vandaag. Alle suggesties welkom!

Wanneer is een naam eigenlijk een goede naam, een “juiste naam”? Onlangs nog veel ophef bijvoorbeeld over de naam die Elon Musk zijn zoon gaf: X Æ A-Xii. Mensen gaan soms heel ver in het kiezen van een bijzondere naam. Wie anders dan Magda Devos - emeritus professor taalkunde UGent, gespecialiseerd in naamkunde- kent daar het antwoord op?

Je zal in deze tijden maar “Corona” in de naam van je zaak hebben zitten. Da is bijvoorbeeld het geval voor verzekeraar “Corona Direct” en Hotel Corona in Den Haag. Reporter Brecht Devoldere stuurt aan op een naamsverandering, maar daar willen noch CEO Els Blaton (Corona Direct) noch assistent hotelmanager Lisa Muller (Hotel Corona) van weten!

Er zijn mensen die om den brode namen moeten bedenken, om aan de personages te geven die verzonnen hebben. Schrijvers. Marnix Peeters bijvoorbeeld. De titels van zijn boeken doen al vermoeden dat hij van namen houdt. ‘De dag dat we Andy zijn arm afzaagden’, ‘Ik heb aids van Johnny Diamond’, ‘Niemand hield van Billie Vuist’, ‘De tenondergang en de ongelooflijke wederopstanding van Eddy Vangelis’. Andere personages van Marnix Peeters heten Oscar van Beuseghem, Antoine Guldentops, Barry King, Borghild Brenner, Mercedes Van De Cloot, Helga Glatzer-Schneeberg, of Jenesepa Oghenekohwo… Hoe kiest Peeters die namen? Wanneer “klopt” een naam bij een personage?

Katrien Vanderlinden - regisseur, art director, vormgeefster - zette de Instagrampagina “Logotheek” op waarin ze de meest onnozele, opvallende, grappige bedrijfsnamen, slogans en logo’s verzamelt. Ze verzamelt zelf, maar krijgt ook erg veel inzendingen. Een bron van inspiratie - of net niet? - voor wie nog een goede naam zoekt voor een nieuwe zaak!