Wat is een goede straf?

2 oktober 2018
Wanneer is iemand lang genoeg gestraft? Hoe denken slachtoffers en daders daar zelf over? En hoe zij daar over moeten beslissen?

Een van de betrokken bij de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen mag de rest van zijn straf onder elektronisch toezicht uitzitten en hoeft niet in de gevangenis te blijven. Johan, de vader van Kitty Van Nieuwenhuysen was al niet tevreden over de toegekende strafmaat, en is helemaal niet te spreken over deze beslissing van de strafuitvoeringsrechter.

Hoe schat Sonja Snacken (criminologe VUB, specialist gevangeniswezen) de zaak in? En wat zegt onderzoek over wat een goede strafmaat is? Hoe zinvol zijn gevangenisstraffen in het algemeen? Zijn enkelbanden een goed alternatief?

Yana Jaspers (VUB) deed in haar doctoraat onderzoek naar jongeren die door het systeem van “uithandengeving” - ze worden berecht als volwassenen - een effectieve celstraf kregen.

Fred Klee werd in 2003 veroordeeld tot 7 jaar cel, en zat er daar 5 effectief van uit. Hij is niet bitter over zijn straf, want verdiende die naar eigen zeggen. 

Willy Brone is een politierechter op rust en kan vrijuit praten over hoe hij als rechter besliste wie bij welke straffen het meest baat had.

Auteur en journalist Tom Naegels laat zijn licht schijnen over mensen die in of door de media berecht worden nog voor een rechtbank daar de kans toe krijgt: “trial by media”.

Ward Bogaert botste op een aantal processen die tegen dieren gevoerd werden.

Radio 1 Select