"Wat een heerlijke pot had moeten worden, werd een schabouwelijk schouwspel"

5 december 2016
Geweld op of naast een voetbalveld: dat kan nooit. Daar is ook Bob Madou, ex-directeur van de Belgische Voetbalbond, het mee eens. Hij hield een betoog van een minuut bij Hautekiet.

Qua gedecideerd naar binnen stappen kon dat tellen, toen ref Gumienny gisteren een einde maakte aan een schandelijke supportersvertoning op Charleroi – Standard. Eén jaar na de vorige feiten en tal van maatregeltjes later staan we weer even ver met betrekking tot supportersgeweld, namelijk nergens. Wat een heerlijke pot vol spanning en derby sfeer had moeten worden en mijn en uw zondagavond had kunnen kleuren met topsport werd een schabouwelijk schouwspel van beelden van zogenaamde supporters in tribunes en voetbalbonzen in catacomben.

Toen de vrijgekomen zendtijd gevuld moest worden met interviews werd het zowaar nog pijnlijker. Felice Mazzu wou enkel over de eerste helft praten, Aleksander Jankovic had het beste Standard van het seizoen gezien. Verder geen bijdrages aan het debat. Wij zijn voetbaltrainers meneer, en houden ons met voetbal bezig.

Kom op gasten,

Ik begrijp de loyauteit ten opzichte van de eigen aanhang en als ik enkele mannen in close – up zag uw angst ook. Maar was gisteren niet eens het uitgelezen moment om te zeggen dat u het beu bent dat dit soort lui zich boven de sport stelt. Dat u hen die amok maken en uw wedstrijd verkloten niet als supporters beschouwt? Dat het niet meer voor hen is dat u speelt als ze zich zo gedragen ?

Enig lichtpunt gisteren was Mehdi Bayat (algemeen directeur Charleroi) stilaan één van de weinige figuren die de voetbalpraat en de waan van de speeldag overstijgen. Hij was te teleurgesteld om oplossingen te bedenken maar hij nam zijn verantwoordelijkheid op. Dat het niet het moment was om proceduretjes op te starten om het eigen hachje te redden of de ander de schuld te geven. En dat Charleroi elke straf zou aanvaarden.

Het wordt hopelijk een strenge deze keer.

Sorry Mehdi.

Radio 1 Select