Wat is een hit, en wie of wat bepaalt dit?

16 maart 2020
Muziek verzacht de zeden. Dat is zowat het motto in De Wereld van Sofie vandaag. Want al het nieuws over het coronavirus is belangrijk, maar af en toe moet je geest afgeleid worden. Vanaf vandaag kan je stemmen voor onze Classics 1000. Wie weet kan je er een goede discussie met je huisgenoten of op het internet over voeren. Wat zijn dé 1000 beste klassiekers? De Wereld van Sofie heeft het vandaag niet zozeer over classics maar wel over hits. Wat maakt iets tot een hit?

Wanneer weet een muzikant dat hij een hit in handen heeft? Wist Stijn Meuris wat een onsterfelijke meezinger hij in handen had toen hij "Ik hou van u" aan het maken was? En speelt hij die nog graag? Brecht Devoldere zocht hem op.

Wat maakt een hit? Waarom zal één song ons nooit bijblijven en smullen we collectief van een ander? Vragen voor musicoloog en docent pop Jeroen D’hoe

Soms liggen liedjes jaren stof te vergaren om dan plots in een andere versie toch een hit te worden. Door streamingservices als Spotify bijvoorbeeld. Max Vryens had het met Jente Pironet en Sarah Pepels van Portland over hoe hun song ‘Pouring Rain’ plots een hit werd door bepaalde parameters te respecteren.

Een hit wordt natuurlijk niet noodzakelijk een classic! Collega Ilse LIebens laat classics horen die op het moment dat ze uitkwamen verre van een hit waren. “Mia” van Gorki is zo’n frappant voorbeeld.

Er zijn pianoriedeltjes die iedereen kan meeneurieën, maar waarvan we de herkomst niet goed kunnen traceren. Ward Bogaert hoorde zijn kinderen er dit weekend zo enkele spelen en zocht uit waar ze vandaan komen.

Wat zou de oudste hit zijn? Welk lied of welke melodie kennen wij vandaag nog, maar is eigenlijk al eeuwenoud? Klaracollega Gerrit Valckenaers weet alvast dat de oudste melodieën terug te vinden zijn in kinderliedjes met slechts 2 of 3 tonen, bv ‘zak-doek legge, nie-mand zeggen’, en dat dat erfgenamen zijn van oeroude gezangen.