"Wat is er eigenlijk mis met Grieks?"

15 juni 2016
Grieks is in het middelbaar onderwijs met afschaffen bedreigd. Enkele professoren, waaronder Mark Janse, zijn daarom een petitie gestart die pleit voor het behoud van het vak. Die is ondertussen door 7 262 mensen ondertekend. Mark houdt nu ook een pleidooi bij Hautekiet.

"Dankzij de leerlingen Grieks-Latijn van het College van Melle staat het Grieks volop in de aandacht. Lage leerlingenaantallen worden gebruikt om richtingen met Grieks in de derde graad af te schaffen, waardoor de instroom in de eerste en tweede graad ontmoedigd wordt. De vraag is waarom de belangstelling voor Grieks zo achteruit loopt en of dat een goede zaak is."

Voor- en tegenstanders zijn het over één ding eens: we willen onze kinderen optimaal voor­bereiden op het hoger onderwijs.

"Daarom worden de als praktischer en nuttiger beschouwde STEM-vakken gepromoot, ten nadele van Grieks, Latijn en de moderne talen. Volledig ten onrechte, want het studierendement van richtingen mèt Grieks is hoger dan richtingen zónder Grieks, met uitzondering van Latijn."

"Op het toelatingsexamen geneeskunde scoort Grieks-Wiskunde hoger dan Wetenschappen-Wiskunde, niet toevallig omdat het examen ook logisch redeneren en begrijpend lezen omvat. Bovendien kun je met Grieks-Wiskunde álle kanten op, ook als je géén exacte wetenschap wilt studeren. En je krijgt er gratis een koffer vol cultuur bij. Geef onze kinderen dus alstublieft een eerlijke kans om te kunnen kiezen voor Grieks als ze dat willen."

Steun van Tom Lanoye

Mark Janse en enkele andere professoren startten een petitie om de afschaffing van het Grieks te vermijden. Onder meer Tom Lanoye gaf zijn steun al. 

Wil je dat zelf ook doen, dan kan dat hier.

Reageer

Vind je dat het vak Grieks moet gered worden van de ondergang? Heb je ooit Grieks gevolgd? Was dat zinvol? Laat het ons hieronder weten! 

Radio 1 Select