Wat is er met de dansende beren in Bulgarije gebeurd?

15 december 2018
Pexels
In 2007 hielden de Bulgaarse beren plots op met dansen. In dat jaar trad Bulgarije toe tot de Europese Unie en werden dansende beren meteen verboden. Schrijver Joseph Pearce vertelt het verhaal van de Bulgaarse beren in "Interne Keuken".

Tot in 2007 werden in Bulgarije beren grootgebracht die dansten ter vermaak van het publiek. Maar sinds de toetreding van Bulgarije tot de EU is het verboden om dansberen te houden. Alle beren werden verkocht of naar een 12 hectare groot dansberenpark gestuurd.

Kermisattracties

Dansende beren... het klinkt misschien leuk maar in werkelijkheid fungeerden ze als kermisattracties voor Bulgaarse zigeunersfamilies. Vooreerst kregen de beren een metalen ring door hun neus geboord, waaraan een ketting vasthing. Daarna werden hun tanden getrokken, zodat de beren niet konden bijten, mochten ze in opstand komen.

In de 18e eeuw bestond er in Polen zelfs een academie waar tientallen dansberen een opleiding kregen om op hun achterste poten te leren staan. "De dieren werden aan een paal vastgebonden. Daarna staken enkele mensen de verwarming aan, waarna de voorpoten van die beren op de verwarming geplaatst werden. Die verwarming was zo heet dat de dieren van de pijn op hun achterste poten gingen staan. Op datzelfde moment klonk dan het geluid van een trompet. Na een tijdje leerden de beren dat ze op hun achterste poten moesten gaan staan wanneer de trompet schalde", vertelt schrijver Joseph Pearce in "Interne Keuken". 

Verslaafd

De meeste beren kampten met een drank- en/of -eetprobleem. "Ze kregen doelbewust alcohol en snoep zodat ze er na een tijdje verslaafd aan zouden worden. Daardoor liepen de beren uiteindelijk ziektes op, zoals suikerziekte, kanker, levercirose en staar."

De dansberen leefden als zielloze wezens

Na een tijdje raakten de dansberen gewoon aan de gevangenismentaliteit die hen door de mensen opgelegd werd. En die mentaliteit bleef bestaan, ook na de vrijlating van de dieren in 2007. In dat jaar werd de dierenrechtenwetgeving aangenomen en moesten de Bulgaarse zigeunerfamilies hun beren afstaan. "Dat verliep heel moeizaam want de dansberen woonden bij de zigeuners thuis en brachtten geld in het laatje. Bepaalde families sloegen de beren nog liever dood dan ze te moeten afstaan", aldus Pearce.

Af en toe staan de beren nog eens op hun achterste poten en dansen ze rond. Alsof ze een zekere nostalgie naar hun vroegere bestaan hebben

Toen de beren eindelijk in vrijheid konden leven, was het gewoonweg niet meer mogelijk om hen opnieuw de Bulgaarse bergen in te sturen. "Door menselijk contact hadden ze het verleerd om als een echte beer te leven. Daarom lieten activisten van een Oostenrijkse dierenorganisatie de dieren uiteindelijk vrij in een speciaal natuurgebied. Daar mochten ze vrij leven, maar ze wisten met hun nieuwverworven vrijheid geen blijf. De beren hielden geen winterslaap meer en het lukte hen niet om te paren. Het voedsel van de beren in dat park bestond uit gezonde voeding: noten, groenten en water. Maar de dieren snakten naar alcohol en snoep want daar waren ze verslaafd aan geraakt." 

Lees ook

Lijst van artikels