Wat is er mis met aasgierfondsen?

30 mei 2015

Bestaan er wetsvoorstellen waar iedereen het mee eens is? Meerderheid én oppositie? Je zou denken van niet. Er is altijd wel iemand die gaat dwarsliggen. Al was het maar om de tegenpartij stokken in de wielen te steken. En toch: ze bestaan.

Het boerkaverbod bijvoorbeeld, is unaniem goedgekeurd. Nee, wacht. Eva Brems heeft toen als enige tegengestemd. Ander voorbeeld: het woonverbod voor pedofielen. Dat is een wet waardoor rechters pedofielen kunnen verbieden om op bepaalde plaatsen te gaan wonen. Aangenomen 'met eenparigheid van stemmen'. Idem voor de oprichting van een databank met het DNA van vermiste personen en de belastingsvermindering voor Belgische topsporters. Ook daar was niemand tegen.

Nu ligt er in de Kamer weer zo’n voorstel op tafel waar werkelijk iedereen voor is. De wet op de aasgierfondsen. We kennen u: u wil natuurlijk weten wat dat wetsvoorstel inhoudt. Wij ook. Dus hebben we Bogdan Vanden Berghe uitgenodigd, directeur van 11.11.11. Die is ook voor. Wat had u gedacht? Iedereen is voor. Sterker nog 11.11.11. heeft dat voorstel zo ongeveer mee bedacht.

Maar wij hebben toch nog een paar vragen. En niet alleen over lobbyen voor het goede doel. Laat ons zeggen dat we ons voorlopig zouden willen onthouden. Tot we precies begrijpen wat onze politici eensgezind van plan zijn. We gaan daar geen vrienden mee maken, dat beseffen we, maar u kent ons: we kunnen het niet laten.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select