Wat is er mis met ons?

13 juni 2015
“Wie boos wordt als hij ziet dat gelijke mensen ongelijk worden behandeld, maar niet als ongelijke mensen gelijk worden behandeld, is geen rechtgeaarde democraat maar een plebejer.” Soms volstaat één zin om een boek te willen lezen.

Hij staat bovenaan de achterflap van ‘De opstand van de massamens’ van de Spaanse cultuurfilosoof José Ortega y Gasset. Toevallig op ons bureau beland. Het zei ons niks maar dat zegt veel over ons.

In de jaren 30 van de vorige eeuw was het een wereldwijde bestseller. We hebben zelfs een collega die er ooit nog voor school een boekbespreking heeft over gemaakt. Die collega is agoog. ‘Iemand die als beroep het sociaal gedrag van mensen verbetert’ (weten we ook maar omdat we het hebben opgezocht). Dat is ook wat het boek probeert te doen.

Het gaat over ons, wij allemaal, de moderne mens. Over wie we zijn en wat daar mis mee is. Het is een slim boek want we voelden ons best wel betrapt. Dat zo’n Spaanse filosoof bijna honderd jaar geleden al doorhad wie wij vandaag zijn, dat is toch wel straf.

Dus hebben we Olivier Boehme uitgenodigd om over het boek te praten. Dat er een nieuwe Nederlandse vertaling verschijnt, is slechts een excuus. Olivier Boehme is historicus, maar volgens ons zou hij heimelijk graag agoog zijn.

Voor wie nog niet overtuigd is, tot slot nog één zin, ergens halverwege het boek: “Neem een gat, wikkel daar een stevig materiaal omheen en voilà: je hebt een kanon."

Ooit willen wij zelf zo’n zin verzinnen.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...