Wat is er van die Roemeense weeskindjes geworden?

7 mei 2022

O God, moet dit nu? Moet er echt een foto op deze pagina? Ja, dat moet. Want wie jonger is dan veertig herinnert het zich waarschijnlijk niet meer. Die verschrikkelijke beelden van Roemeense weeskindjes.

Het was 1989. In Berlijn viel de Muur, in Roemenië het communistische schrikbewind van Nicolae Ceausescu. Geboortebeperking en abortus waren strikt verboden. Gevolg: weeshuizen vol met verwaarloosde kinderen die in de meest ellendige omstandigheden op elkaar gepropt zaten. Die kregen we hier op tv te zien.

Veel te kleine verroeste bedjes vol baby’s en peuters die psychologisch zo zwaar beschadigd waren dat je dacht: wat moet er van die dutskes worden? Dit komt toch nooit meer goed? Er kwamen allerlei hulpacties op gang. Veel van die kinderen werden massaal geadopteerd. En toen werd het stil. Zo gaat dat met media-aandacht.

We zijn nu 33 jaar later. Die kleuters van toen zijn nu volwassen mannen en vrouwen. Niemand die zich afvraagt: hoe zou het nu met hen zijn? Behalve Andrea Voets. Zij zocht en vond Joanna en Catinca. Ze vroeg hen wat ze zich nog herinneren van hun tijd in het weeshuis en hoe het nu met hen gaat.

Je hoort hun verhaal in drie delen in de podcast Millenial History. En zaterdag aan onze keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :