Wat ervan overbleef

23 november 2020
© VPRO
In de documentaire 'Wat ervan overbleef' onderzoekt Lara Nuberg waarom zoveel Indo-Europeanen eigenlijk voor Nederland kozen. Hoe zien betrokkenen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië verleden, heden en toekomst van Indisch Nederland?

Na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 1945, kwamen tot eind jaren zestig zo'n 350.000 mensen uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië naar Nederland. Onder hen bevond zich ook de grootmoeder van Lara Nuberg. Zij was gemengd, Indo-Europees, maar opgevoed in een Europees georiënteerde familie.

Hoe kijkt men in Nederland naar de voormalige kolonie? Dat hoor je in de documentaire 'Wat ervan overbleef'. 

Credits

'Wat ervan overbleef' is een VPRO-productie

Met: Vivian Boon, hoofdredacteur van Indisch maandblad Moesson; emeritus professor koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis Pamela Pattynama; muzikant en theatermaker Robin Block; Romy Rondeltap, voorzitter van Building the Baileo en Rochelle van Maanen van het Dekolonisatie Netwerk Voormalig Nederlands-Indië. Muziek: Robin Block Eindredactie: Anton de GoedeTechniek: Alfred Koster en met dank aan Lotte van Gaalen.

'Wat ervan overbleef' wordt op maandag 23 november uitgezonden in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur.

Luisteren kan ook via de podcast van 'Zandman':

Lijst van artikels

Lees ook: