Wat gaat je petje te boven?

29 november 2019
Er zijn zo van die dingen, die je met de beste wil van de wereld niet begrepen krijgt. Afgelopen week bijvoorbeeld, hadden we het in De Wereld van Sofie over tijdreizen en wormgaten. Achteraf moesten we toegeven: écht begrijpen doen we het nog steeds niet. Het nieuws dat Chinese astronomen een ‘onmogelijk groot zwart gat’ gevonden hebben… euhm ja. Wat was een “zwart gat” ook precies alweer. En hoezo, het zou onmogelijk groot zijn?

Leen Decin professor sterrenkunde aan de KULeuven. Zwarte gaten kennen voor haar geen geheimen, of toch veel minder dan voor ons.

De buitenspelregel. Die is ooit uitgelegd in “Het gala van de Gouden Schoen” door grootheden als Rik Coppens, Johan Boskamp, Raymond Goethals, en Hugo Broos. Maar tot een heldere conclusie kwamen ze (al dan niet bewust) niet. Dat vraagt om opheldering!

In het Engels is  “it's not rocket science” een geijkte uitdrukking voor “zo moeilijk is het niet”. Waarmee impliciet gezegd wordt dat rocket science zo ongeveer het moeilijkste is wat er bestaat.
Klopt dat wel? Een vraag voor ruimtevaartdeskundige Nancy Vermeulen.

Of neem nu het gegeven van de Brusselse “binnenring en buitenring”. Hoe zit dat in elkaar? Hajo Beeckman van de verkeersredactie komt uitleggen dat de ene ring de andere niet is , dat er in Gent bv “ring” gezegd wordt tegen een ‘ordinaire’ verbindingsweg.

Radio 1 Select