Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

"Wat goed is voor het hart, is goed voor het brein"

di 23 feb. - 11:08

Het aantal nieuwe gevallen van dementie bij mensen met een hoger diploma zou volgens het New England Journal of Medicine sterk afgenomen zijn. Het zou dus niet enkel in je genen zitten. Sebastiaan Engelborghs legt uit.
"Wat goed is voor het hart, is goed voor het brein"

In theorie zou je dementie dus kunt vermijden als je maar genoeg 'intellectuele' dingen doet. Volgens Sebastiaan Engelborghs, professor neurowetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, klopt dat niet helemaal.. Het aantal nieuwe gevallen van patiënten met dementie daalt inderdaad in intellectuele kringen, maar het is niet zo dat je dementie uitsluit als je maar voldoende studeert.

Mensen die minstens een diploma middelbaar onderwijs hebben zouden nu wel minder risico hebben dan 40 jaar geleden. Het verschil wordt toegedicht aan een gezonde levensstijl, dat gaat om intellectuele én lichamelijk gezondheid. Volgens Engelborghs is het mogelijk dat hoogopgeleiden beter weten hoe ze gezond moeten leven en dat ze in veel gevallen gemakkelijker toegang hebben tot gezondheidszorg.

Door gezond te leven kan je de ziekte dus niet vermijden, maar wél uitstellen.

Tot nu toe dachten we dat je gedoemd was als je het dementiegen in je had, maar dit onderzoek toont dat je er wel wat aan kan doen. Als je gezond leeft zal je de eerste symptomen met een aantal jaar kunnen uitstellen.

Becel tegen dementie?

Er lijkt een sterke link te zijn met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Mensen die op dat vlak gezond leven zullen ook minder risico lopen op dementie. Aderverkalking kan bijvoorbeeld zorgen voor schade in het brein, wat zorgt voor een snellere dementie. 

Hoe kan je dementie uitstellen?

- Voldoende lichaamsbeweging

- Gewicht, bloeddruk, suikerspiegel en cholesterol op peil houden

- Intellectuele activiteit

- Sociaal contact

 

Ook sociale contacten zijn dus belangrijk, want zij zorgen voor prikkels en lichaamsbeweging. Oudere mensen die vaak buiten komen en meer contact hebben met anderen zullen minder risico lopen dan mensen die op zichzelf leven. 

Dit onderzoek is een belangrijk keerpunt in het wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Al jarenlang wordt dementie de ziekte van de toekomst genoemd en vraagt de wetenschap meer onderzoek. De overheden luisteren echter niet en zetten vooral in op zorg voor dementerenden. Meer onderzoek en preventie zou echter een goede stap zijn om de ziekte tegen te gaan.

Foto © Getty Christopher Furlong

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet