Wat hebben lijm en een schaar te maken met beroertes?

27 oktober 2017
Lange tijd werden bloedklonters van beroertepatiënten na de operatie bij het medisch afval gegooid of meegegeven met de patiënt naar huis. Gelukkig verzamelde Frederik Denorme, biomedicus aan Kulak, bloedklonters voor zijn doctoraatsonderzoek. Met dat onderzoek kwam hij te weten wat de oorzaak, en mogelijk ook een oplossing kan zijn voor beroertes.

Klonters, lijm en een schaar. Het is geen nieuwe versie van schaar, steen papier. Integendeel, met zijn doctoraatsonderzoek legt Frederik Denorme misschien wel de basis voor een nieuw medicijn tegen beroertes. Daarvoor verzamelde hij verschillende bloedklonters van beroertepatiënten. “Die bevatten enorm veel informatie”, weet Denorme. “Bovendien zijn alle klonters heel verschillend, ze bestaan in verschillende vormen en kleuren. Daardoor werkt het ene medicijn dat we nu hebben, niet tegen alle klonters.”

We zien dat oudere mensen en beroertepatiënten meer van het lijm hebben en vaak ook minder van de schaareiwitten

Door de verzamelde bloedklonters te bestuderen, kwam Denorme te weten dat in iedere klonter een soort lijm zit. “Die houdt de klonter stevig vast en voorkomt dat die kan oplossen.” Ook kwam hij te weten dat in ons lichaam een schaareiwit zit die die lijm als het ware kapot knipt. “We zien dat oudere mensen en beroertepatiënten meer van het lijm hebben en vaak ook minder van de schaareiwitten.”

Schaareiwtten

Verder in zijn onderzoek bootste Denorme de bloedklonters na om ze bij muizen in te brengen. “We gaven daarbij ook extra van die schaareiwitten aan die muizen. Die bleek de klonter op te lossen en de beroerte te stoppen.”

Het is belangrijk dat de ontwikkeling van een medicijn goed genoeg gebeurt. Onze studie is veelbelovend, nu moeten we zeker zijn dat het zal werken en veilig is

Een nieuw medicijn tegen bloedklonters – en bijgevolg ook beroertes – lijkt dus in de maak. Maar, zo zegt Denorme, “de ontwikkeling van een medicijn duurt gemiddeld tien jaar”. “Het voordeel is dat het schaareiwit al getest wordt bij mensen voor een andere toepassing. De eerste veiligheidsstudies zijn al aan de gang. Maar het is belangrijk dat die studies goed genoeg gebeuren. Onze studie is veelbelovend, nu moeten we zeker zijn dat het zal werken en veilig is.” 

Met zijn onderzoek was Denorme genomineerd voor de Vlaamse PhD Cup. In volgend filmpje legt hij kort uit wat zijn onderzoek inhoudt: