Wat heeft 2019 in petto?

7 januari 2019
Voor sommige individuen wordt 2019 een heel speciaal jaar. Op maatschappelijk vlak zijn we van veel gebeurtenissen en evoluties nog onzeker, maar van sommige kunnen we ze toch al voorspellen of er minstens over speculeren. En speculeren mag, zeker in de eerste uitzending van het nieuwe jaar!

Bert en Seriana uit Adegem krijgen in 2019 eindelijk iets waar ze al jaren op wachten: een eerste kindje. Reporter Ward Bogaert zocht hen op en sprak over hun toekomstverwachtingen.

Professor Maarten Weyn (Toegepaste Ingenieurswetenschappen Universiteit Antwerpen) ziet 2019 op technologisch vlak het jaar worden van extreme personalisering van producten, en de verdere doorbraak van allerlei slimme objecten en slimme huizen.

Ook lang geleden werd al gespeculeerd over het jaar 2019. Met technologie-ondernemer, futuroloog, en sciencefictionliefhebber Peter Hinssen praten we over “Blade Runner”. De legendarische sciencefictionfilm van Ridley Scott uit 1982 speelt zich af in 2019. Hoe visionair was de film? In welke mate klopte het beeld van het jaar 2019 met de realiteit?

2019 wordt het jaar van een of andere vorm van Brexit. Professor economie aan de London School of Economics Paul De Grauwe speculeert over de mogelijke gevolgen van harde tot zachtere vormen van Brexit voor zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk.

Thibeau Bastien kijkt al heel lang uit naar 2019. In maart gaat hij in Abu Dabi voor niets minder dan het goud in het zeilen op de Special Olympics. En vanaf april gaat hij aan het werk aan de Universiteit Antwerpen. Hoge doelen voor iemand met een verstandelijke beperking, maar met de steun van zijn vader Ingmar ziet Thibeau het helemaal zitten. Een reportage van Ward Bogaert.

2019 wordt ook het jaar van de doorbraak van tal van Belgische bands. Collega Korneel De Clercq tipt verder ook buitenlandse bands als “Kokoroko” en “Kelsey Lu”.(Toegepaste Ingenieurswetenschappen Universiteit Antwerpen) ziet 2019 op technologisch vlak het jaar worden van extreme personalisering van producten, en de verdere doorbraak van allerlei slimme objecten en slimme huizen.

Lees ook: