Wat heeft het Overlegcomité beslist? "Gekozen voor de korte pijn"

24 maart 2021
© Benoit Doppagne
Op het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land zijn nieuwe afspraken gemaakt over strengere coronamaatregelen. "We hebben gekozen voor de korte pijn, een soort 'paaspauze'", zegt Alexander De Croo.

Dit heeft het Overlegcomité beslist

De coronacijfers in ons land baren politici en experten zorgen. "De viruscirculatie is de hoogste in vier maanden en de druk op de ziekenhuizen is zo hoog dat je je afvraagt hoe lang je dit nog kunt aanhouden", stelde premier Alexander De Croo (Open VLD).

Op het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land zijn daarom nieuwe afspraken gemaakt over strengere coronamaatregelen. "Dat is lastig", zei De Croo, "maar een andere beslissing nemen, zou bijzonder zware gevolgen hebben." Hij verwijst onder meer naar het uitstel van bepaalde zorg in de ziekenhuizen.

"Daarom hebben we gekozen voor de korte pijn, een soort 'paaspauze'", aldus nog De Croo. Dit is er beslist:

  • In het lager, secundair en hoger onderwijs worden de lessen op school opgeschort vanaf maandag. In de praktijk lijkt dat te betekenen dat er een extra week paasvakantie wordt ingevoerd. Wel mogen er nog examens worden georganiseerd. De scholen zouden dan na die verlengde paasvakantie normaal gezien weer kunnen openen. Hetzelfde geldt voor deeltijds kunstonderwijs en volwassenonderwijs.
  • Kleuterscholen blijven wel open.
  • Ook op jeugdkampen in de paasvakantie en hobby's van kinderen komen geen extra beperkingen. Voor de kampen waren de groepen eerder wel al ingeperkt tot maximum 10 personen en mochten er geen overnachtingen meer plaatsvinden.
  • De niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheids­salons, moeten weer voor 4 weken dicht, tot en met 25 april dus.
  • De niet-essentiële winkels zijn enkel nog op afspraak toegankelijk. In grote winkels (genre Ikea) mogen dan maximaal 50 mensen tegelijk binnen. Je mag maximaal 1 extra persoon meenemen bij je bezoek aan een winkel.
  • Buiten mag je weer maar met 4 personen tegelijk afspreken, in de plaats van met 10.
  • Op de verplichting tot telewerk wordt nogmaals gehamerd. Er komen ook extra controles en strengere straffen voor bedrijven die zich daar niet aan houden.
  • Ook het verbod op niet-essentiële reizen blijft gelden tijdens de paasvakantie. De grenscontroles worden opgevoerd.


"Die derde golf gaan we nu de kop indrukken, exact op dezelfde manier als we dat in het verleden gedaan hebben", benadrukt De Croo. "Het zal afhangen van de vaccinaties en van ons gedrag. In de komende weken zullen we onze contacten drastisch moeten beperken."

Jan Jambon: "Nog vier weken volhouden, er is licht aan het einde van de tunnel"

"Ik had gehoopt dat we die verstrengingen achter ons konden laten en de zaak onder controle konden houden. Maar als dat niet lukt, moet je handelen", reageert Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

"Die maatregelen komen hard aan, maar het is wel beperkt in de tijd. We hebben geen keuze: we moeten die inspanning nog een paar weken volhouden. Er is licht aan het einde van de tunnel. De vaccinaties bewijzen hun effect. Laat ze nu maar in grote karrenvrachten komen."

Herbeluister de persconferentie via Radio 1 Select:

Alexander De Croo

Jan Jambon

Lees ook: