Wat herdenken we op Pasen? De Paasopstand.

26 maart 2016
Lia Van Beckhoven wilde dolgraag komen vertellen over hoe 100 jaar geleden in Ierland een opstand mislukte en net daardoor lukte.

Dublin, 1916. Paasmaandag, straks dus honderd jaar geleden. Republikeinse terroristen/rebellen/vrijheidsstrijders nemen het postgebouw in en kondigen de onafhankelijke Ierse Republiek af.

Dit is het begin van wat aan de overkant van het Kanaal The Easter Rising wordt genoemd, de Paasopstand. Of u hierboven het woord terrorist, rebel of vrijheidsstrijder wenst te zien, hangt helemaal af van uw kijk op de geschiedenis.

Het Britse leger slaat terug. Een week later ziet Dublin eruit als een gebombardeerde stad. Het centrum vernield, vijfhonderd mensen zijn dood, drieduizend gewond. En de terroristen/rebellen/vrijheidsstrijderszijn verslagen, ze geven zich over. In de dagen die volgen worden vijftien leiders geëxecuteerd.

De Paasopstand is een mislukking over de ganse lijn. Maar dat is slechts schijn: de opstand van honderd jaar geleden legde de basis voor de Ierse Republiek zoals die vandaag bestaat.

Lia Van Beckhoven wilde daar heel graag over komen vertellen. We hebben geen seconde getwijfeld.

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select