Wat is het echte verhaal achter deze foto?

1 september 2018
Bovenstaande foto van een stier en een zogenaamd berouwvolle stierenvechter ging viraal op sociale media. Op de foto lijkt een stierenvechter moedeloos aan de rand van een arena te zitten. En de stier kijkt de man aan met een blik die zegt: 'dood mij niet'. "Het is echter allemaal te mooi om waar te zijn want de foto is fake en het verhaal klopt niet", zegt journaliste Ann-Marie Cordia van Charlie Magazine in "Interne Keuken".

Het valse verhaal

Een stierenvechter keek een stier recht in de ogen en zag in diens ogen plots de onschuld die alle dieren bezitten. Daarom besloot de stierenvechter om nooit meer te stierenvechten en dierenrechtenactivist te worden. Dat is het valse verhaal van de berouwvolle toreador die samen met de bijpassende foto viraal ging. Ook nu nog gaat het beeld de wereld rond als een anti-stierenvechtenfoto die vaak gedeeld wordt door dierenliefhebbers en vegetariërs. 

Het echte verhaal

Journaliste Ann-Marie Cordia van Charlie Magazine ging op zoek naar het échte verhaal. Ze ontdekte vooreerst dat de man die op de foto te zien is Francisco Javier Sánchez Vara heet. Het gaat dus niet om Álvaro Múnera Builes, zoals beweerd wordt. De man die écht op de foto staat - Javier Sánchez - is bovendien een Spanjaard die vandaag nog steeds tegen stieren vecht en daar ook trots op is.

Álvaro Múnera

Er wordt dus verkeerdelijk aangenomen dat Álvaro Múnera op de foto staat en dierenrechtenactivist geworden is door het in de ogen kijken van een stier. Toch klopt een deel van het verhaal wel want Álvaro Múnera is de naam van een echte voormalige stierenvechter. "Hij is niet de man op de foto maar hij bestaat dus wel echt. De Colombiaan vocht ooit tegen stieren en werd opgevoed in een familie waar stierenvechters als helden gezien worden. Toen hij naar de stierenvechtersschool ging, liep het echter mis. Daar raakte hij tijdens zijn laatste stierengevecht compleet verlamd.

Zijn leven hing aan een zijden draadje en hij moest vier jaar lang revalideren in de Verenigde Staten. Het is daar dat Múnera tot inzicht gekomen is. Tijdens zijn revalidatie werd hij omringd door Amerikanen die stierenvechten afkeuren en Múnera omwille van die reden minachtend behandelden. Múnera kreeg vlakaf te horen dat hij het verdient om in een rolstoel te zitten. Het is op dat moment dat Múnera besloot om zijn carrière als stierenvechter stop te zetten", vertelt Cordia in "Interne Keuken". 

Dierenrechten

Voormalig stierenvechter Múnera besloot uiteindelijk om een nieuwe carrière te lanceren en in de politiek te stappen. Zijn doel? Opkomen voor mensen met een beperking én vechten voor dierenrechten. "Het mooie aan zijn verhaal is dat hij zelfs zijn vader heeft kunnen overtuigen om stierenvechten af te keuren. Nochtans stond stierenvechten centraal in de familie van Múnera", zegt Cordia.

Pose op de foto 

Nu het verhaal uitgeklaard is, blijft nog steeds de vraag: wat doet de stierenvechter nu precies op de foto? "De pose van de stierenvechter op de foto is een manier om aan het publiek te tonen hoe moedig de toreador wel niet is. De stier staat namelijk maar op een meter afstand van de toreador verwijderd. De pose moet de durf van de toreador uitstralen want het is een pose die niet elke stierenvechter zomaar durft aannemen", legt Cordia uit.

Múnera zelf vindt de bewuste foto trouwens niet geschikt om mensen ervan te overtuigen dat stierenvechten niet diervriendelijk is. "Volgens Múnera zijn er veel betere, bloederige beelden die mensen kunnen overtuigen van de gruwel van stierenvechten. Bovendien weten de liefhebbers van stierengevechten ondertussen ook dat de foto nep is." 

Lees ook