Wat houden we geheim en waarom?

23 november 2018
© Kristina Flour
Deze week deed een rechter in Nederland een bijzondere uitspraak: een Nederlands koppel moet hun ‘zoon’ 13.000 euro betalen nadat ze jarenlang zijn illegale adoptie voor hem verzwegen. Op de ouders rust een “informatieverplichting” over de illegale adoptie, oordeelde de rechter. Je denkt dus maar beter twee keer na voor je iets geheim houdt. Maar waarom houden we bepaalde zaken liever geheim? En waarom kan de ene beter een geheim bewaren dan de andere?

Julie Bocquet liep jarenlang rond met het geheim dat ze de dochter was van de Franse zanger Claude François. Hoe zwaar om dragen was dat en waarom besliste ze met haar geheim naar buiten te komen? Reportage Ward Bogaert.

Minstens een kwart tot een derde van de mensen draagt een emotioneel zwaar belastend geheim met zich mee. Psycholoog Andreas Wismeijer (Tilburg University & Nyenrode Business) heeft dat onderzocht en is dé geheimenexpert bij uitstek. Toch raadt hij niemand volledige transparantie aan.

Advocaat Jan De Man heeft het over het beroepsgeheim van advocaten dat volgens hem heilig is. Maar stel dat hij een cliënt verdedigt die beweert een aanslag te gaan plegen, doorbreekt hij dan dat beroepsgeheim en licht hij de politie in?

Mag je eigenlijk geheimen hebben voor je lief? Hoe beantwoordt relatiebemiddelaar Rika Ponnet die vraag?

Onze grote hang naar geheimen, mysteries, en het ontrafelen ervan is zowat het bestaansrecht van het thrillergenre. Thrillerauteur Toni Coppers over de mechanismen die hij bij het schrijven toepast. Waar zit hem de kracht bij goede thrillerverhalen?

En Herwig Verhovert geeft een overzicht van geheime boodschappen. Van Tante Terry tot Tante Trix.