"Wat ik leerde uit het straatvechten? Je moet altijd alert zijn, de kleine signalen meteen aanpakken"

29 augustus 2017
Ignace Van Doorselaere is ceo van Neuhaus, Belgische chocolatierbedrijf. Eerder werkte hij voor biergigant Interbrew. Een concreet voorval uit zijn Interbrewtijd maakte van hem een straatvechter.

1996: Ignace Van Doorselaere was net benoemd als verantwoordelijke van het Nederlandse filiaal van Interbrew (het huidige Inbev). Ze kregen op het bedrijf een fax binnen met de boodschap van een gek die tien jaar geleden zijn zaak aan Interbrew had verkocht voor 5 miljoen gulden. Hij beweerde dat hij toen te weinig geld had gekregen. Dat sloeg nergens op, de man was er gewoon in geslaagd al zijn geld te verbrassen. Maar omdat ze niet reageerden op zijn fax begon hij vervolgens te dreigen: "als ik mijn zin niet krijg, gaan er doden vallen in het bedrijf." De man kwam vervolgens een paar keer naar de receptie van Interbrew en vroeg dan naar Van Doorselaere. "Ik was toen gelukkig niet aanwezig, zo ben ik aan een gevecht onstnapt. Toen heb ik bij mezelf gezegd: dat gaat mij geen twee keer overkomen. Ik heb geen indrukwekkend postuur, dus als ik ooit oog in oog kom te staan met een belager wil ik mij kunnen verdedigen." Van Doorselaere ging eerst lessen Kung Fu en Karate volgen maar dat was hem te technisch. Hij wou gewoon meteen op straat kunnen gebruiken wat hij in de les geleerd had. En hij is dan overgeschakeld op de Israëlische vechtsport Krav Maga, een vorm van straatvechten.


 

Ik ben niet bang, ik ben alert


Je leert bij Krav Maga vooral de ruimte scannen, zien waar het gevaar vandaan komt. Je moet altijd aanvallend denken. Achteruitwijken helpt niet, je geeft je tegenstander dan zoveel moed dat die doorgaat. Je moet de psychologie van het gevecht omkeren.
Maar van dat altijd op je hoede zijn, word je daar niet eerder paranoïde van dan dat je je veiliger voelt? "Totaal niet", vindt Van Doorselaere, "Je leert in mentale zones denken. Van zone wit (je voelt je helemaal veilig) tot zone zwart (je wordt bedreigd) en alles daartussen. Maar ik ben daarom niet bang, ik ben alert. Ik heb alles gezien, ik laat niemand te dicht komen."
Van Doorselaere past die filosofie van het straatvechten ook toe op de bedrijfsvloer. "Ook daar moet je alert, zijn, de kleine signalen zien en meteen aanpakken. Het is een state of mind, of dat nu om fysieke veiligheid op straat gaat, of om de mentale veiligheid in een bedrijf."

Ignace Van Doorselaere schreef ook een boek over straatvechtechnieken voor managers: "Always Think Attack". Meer info op de site van 4-F