Is dit nog wel mode?

20 februari 2018
"Vinde gij mijn gat niet te dik in deze .. matras". Dat kopte Het Laatste Nieuws gisteren boven een artikel over de Fashion Week in London. Daarmee doelde de krant op de knotsgekke creaties die op de catwalk te zien zijn. Is dit nog wel mode?

Geen mode, maar kunst

Modellen die rondlopen met een condoom in papier-maché over hun hoofd of een opblaaszwembad om hun lijf, wat is daar nog functioneel aan?

Annemie Peeters vroeg het aan Sonja Noël, eigenaar van de modewinkel Stijl in de Brusselse Dansaertstraat: "Wat je ziet tijdens de Fashion Week is geen mode, het is kunst. De creatie met het opblaaszwembad (zie foto hieronder) is gemaakt door Edwin Mohney. Hij studeert aan het Central Saint-Martin's in London. Aan modestudenten wordt gevraagd om zo ver mogelijk te gaan, om hun grenzen te verleggen. Daarom gaan ze ook naar de academie."

Wat je ziet tijdens de Fashion Week is geen mode, het is kunst

"Schandalige Fast Fashion"

Nieuwe ideeën, zoals die van Mohney, vinden vaak ingang in de haute couture en worden dan overgenomen door de fast fashion, zegt Sonja Noël: "Alles is toegankelijk en iedereen kan alles zien van iedereen. Wat betekent dat gevestigde waarden ook gewoon afkijken van studenten met frisse ideeën. En die fast fashion kan die ideeën meteen overnemen en op zeer grote schaal verspreiden. De grote ketens nemen ideeën van grote ontwerpers over en laten hun kleding maken door slaven in lageloonlanden. Dat kan niet genoeg gezegd worden."

"Als het goedkoop en snel moet, dan worden er heel erg veel fouten gemaakt. het is schandalig wat er dan gebeurt.", zegt Noël. 

Lees ook

Radio 1 Select