Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Wat kan je als jongere zelf doen om je impact op het klimaat te verminderen?

do 24 jan. - 9:46

De "Klimaatspijbelaars" braken een nieuw record: 35.000 scholieren kwamen in Brussel op straat voor het klimaat. Maar wat kan je als jongere nog doen, buiten betogen?
“Waar de jongeren het allergrootste verschil kunnen maken, is door klimaatambassadeurs te zijn in hun eigen familie”

Critici laten de jongeren zelden na te wijzen op de achtergelaten tentjes op het einde van de zomerfestivals, hun smartphonegebruik, en het feit dat ze zich massaal met de auto naar school laten brengen. “Dat ze eerst maar zélf iets doen voor het klimaat."

Het klopt dat jongeren – net als de overige menssoorten – iets kunnen doen voor het klimaat. Volgens klimaathistoricus en –docent Pieter Boussemaere kan ieder individu zelfs 30 tot 70% van zijn persoonlijke CO2-uitstoot vermijden. En daar hoeven we amper iets aan luxe of comfort voor in te boeten.

De klimaatafdruk van de jeugd

Maar de ‘jeugd’ is nu niet meteen de groep die het grootste verschil kan maken. Zij stoten vanzelf al veel minder broeikasgassen uit dan de gemiddelde volwassene. Hun persoonlijke klimaatafdruk, de som van alles wat een individu door zijn levenswijze aan broeikasgassen uitstoot, of laat uitstoten, is kleiner.

Het grootste deel van wat een jongere uitstoot, deelt hij met anderen. Hij of zij zit nooit alleen in de auto, want hij of zij mag nog niet rijden. Bovendien laat ongeveer 30% van de Vlaamse jongeren zich naar school rijden. De meesten gebruiken zo goed als altijd hun benen of hun fiets om zich te verplaatsen. Dat kan je van volwassenen niet zeggen.

Een jongere woont zelden alleen. Alle fossiele brandstoffen die worden verbruikt om het huis te verwarmen, te koken, om elektriciteit op te wekken, deelt de jongere met zijn of haar gezin.

Over de aankoop van de meeste goederen en diensten van het gezin hebben jongeren weinig zeggenschap, net zomin als over wat de pot schaft. Dat alles maakt dat jongeren een kleinere klimaatafdruk hebben dan hun ouders, en dus minder het verschil kunnen maken.

De jeugd kan er iets aan doen

Maar ze kunnen wel degelijk íets doen. “Het grootste verschil maak je door het gebruik van fossiele brandstoffen – dé schuldige van de klimaatopwarming - zoveel mogelijk te beperken”, zegt Pieter Boussemaere. Zo kunnen jongeren op hun zestiende kiezen voor een elektrische brommer in plaats van voor een brommer op benzine. Wie zich naar school laat rijden, kan beter de fiets nemen. Onze verplaatsingen maken ongeveer 20% van onze klimaatafdruk uit.

Het grootste verschil op dat vlak maak je door vliegreizen te beperken. “Eén heen-en terugvlucht naar New York heeft hetzelfde klimaateffect als een jaar met de auto rijden”, aldus Boussemaere.

Smartphones en kleren kopen

Door te “consuminderen” (minder consumeren) boek je veel minder resultaat. “De smartphone buitengooien en alleen nog tweedehandskledij dragen is nobel, maar het effect op het klimaat is verwaarloosbaar”, zegt Boussemaere. Kledij maakt maar 2 tot 4% van onze koolstofvoetafdruk uit.

Meer effect bereik je door minder vlees te eten. Vooral vlees van herkauwers is schadelijk voor het klimaat: runderen, schapen en geiten. Herkauwers zijn mini-broeikasgasfabriekjes. Word je daarbovenop ook nog veganist, dan verminder je je klimaatafdruk met bijna 10 procent.

Klimaatambassadeur

“Maar waar de jongeren het allergrootste verschil kunnen maken, is door klimaatambassadeurs te zijn in hun eigen familie”, zegt Boussemaere. “Overtuig je ouders om te kiezen voor echte groene stroom, om zonnepanelen te plaatsen, om te kiezen voor een elektrische wagen, om te isoleren,…" Volgens Pieter Boussemaere heeft betogen voor een beter klimaatbeleid ook een positief effect.

Staan jongeren stil bij hun eigen impact op het klimaat? Beluister de reportage van Guillaume Staring:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet