Wat kan je doen als je wagen te vervuilend is?

11 november 2019
17 procent van alle wagens in Vlaanderen zijn dieselwagens die vanaf januari de lage-emissiezone in Antwerpen en Gent niet meer in mogen omdat ze te vervuilend zijn. Wat kan je doen als je zelf met zo’n wagen rijdt? Verkopen? En hoe pak je dat het beste aan?

“Wat mensen het best kunnen doen is even googlen om te kijken wat zij nog voor hun wagen kunnen krijgen”, zegt Pieter van Bastelaere van autofederatie TRAXIO, in De Ochtend.

“Daarbij raden we iedereen ook nog eens aan om langs te gaan bij de lokale garagist en de laatste nieuwe informatie te verzamelen”, gaat hij verder.

Tweedehandsverkoop

Je auto tweedehands verkopen is een optie, maar wie die online te koop zet, let beter op. “We krijgen vaak te horen dat de online aangeboden prijs niet overeenstemt met de prijs waaraan de wagen uiteindelijk verkocht wordt. Sommige websites bieden mooie prijzen aan, maar verkopen de wagen vervolgens in één van hun centra aan een lage prijs”, aldus van Bastelaere.

De wagens zijn nog perfect bruikbaar in andere delen van ons land

Je wagen zal het beste verkopen in andere delen van ons land, of het buitenland, stelt van Bastelaere. “Hoe dichter je woont of werkt in een lage emissiezone, hoe groter de impact zal zijn. Maar de wagens zijn nog perfect bruikbaar in andere delen van ons land. Dus hoe verder je die in andere delen van het land probeert te verkopen, hoe makkelijker dat zal gaan”.

Exporteren naar het buitenland

Je wagen verkopen aan iemand in het buitenland is ook een mogelijkheid. “Momenteel worden heel wat wagens verkocht aan Libië en Guinee. De wagens die daar rondrijden vervuilen nog meer, dus worden die nu vervangen door wat wij in Europa oude voertuigen noemen”.

Schrootpremie

Als laatste is het ook nuttig om een schrootpremie aan te vragen. Zo biedt Gent tot 1500 euro aan voor dieselvoertuigen.

Toelating

Wie de stad toch in wil met een voertuig dat niet voldoet aan de normen van de lage-emissiezone kan tegen betaling een tijdelijke toelating krijgen. Meer info voor Antwerpen vind je hier. Wie naar Gent wil kan op deze site terecht.

Beluister het volledige gesprek met Pieter van Bastelaere:

Lees ook: